Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nehodu slovenského lietadla zrejme prežil jeden pasažier

Lietadlo AN-24
Lietadlo AN-24

BUDAPEŠŤ - Pri maďarskej dedine Telkibánya blízko pri hraniciach so Slovenskom sa vo štvrtok zrútilo lietadlo AN-24 slovenskej armády. Na palube bolo údajne 45 ľudí. Podľa informácií maďarského ministerstva vnútra zahyhulo 44 ľudí. Správy o zachránených sa však rozchádzajú.

Lietadlo letelo v nízkej letovej hladine a začalo horieť. Informoval o tom hovorca maďarského ministerstva obrany István Bocskai. Podľa hovorcu maďarského ministerstva vnútra Sándora Orodana sú už na mieste nešťastia maďarskí hasiči.

Nehodu slovenského vojenského lietadla niektorí z lietadla prežili. Ako pre TA3 povedala Michaela Farkašová, ktorej manžel letel v lietadle, po nehode ju kontaktoval, že havarovali, aby zalarmovala záchranárov. Potom sa jej však spojenie s manželom prerušilo.

"Bolo to vojenské lietadlo AN-24, ktoré letelo z (kosovského hlavného mesta) Prištiny do Košíc. Podľa nepotvrdených informácií bolo na palube 48 ľudí," informoval hovorca maďarského ministerstva hospodárstva Miklós Merényi. Lietadlo sa zrútilo približne o 20.30. Radarový kontakt so strojom stratili letoví dispečeri o 19.30.

Predseda vlády Mikuláš Dzurinda zvolal po získaní informácie o páde vojenského špeciálu dnes na 22:45 rokovanie ministrov. Na Ministerstvo obrany pozval ministra dopravy Pavla Prokopoviča, ministra vnútra Vladimíra Palka, ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana a ministra obrany Juraja Lišku. Po skončení rokovania budú informovať médiá, informoval premiérov hovorca Martin Maruška.

Pád vojenského špeciálu An-24 potvrdil dnes pre agentúru SITA hovorca rezortu obrany Zenon Mikle. Špeciál, ktorý viezol domov vojakov z Kosova sa zrútil v Maďarsku. Na palube bolo podľa dostupných informácií 45 ľudí aj s posádkou. Vzdušné sily vyslali na miesto nehody pátrací vrtuľník zo základne Sliač, pre členitosť terénu však nemohol pristáť. Hovorca Ozbrojených síl Milan Vanga informoval, že ďalšie pátracie akcie budú naše vzdušné sily koordinovať s maďarskou stranou. Náčelník Generálneho štábu Ľubomír Bulík už zriadil vyšetrovaciu komisiu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu