Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

NR SR: Štrofová navrhuje zvýšiť prostriedky pre NBÚ o 100 mil. Sk

Diana Štrofová
Diana Štrofová

BRATISLAVA - Poslankyňa Diana Štrofová (ĽS-HZDS) navrhuje zvýšiť budúcoročné prostriedky pre Národný bezpečnostný úrad takmer o 100 mil. Sk. Tieto zdroje by mali podľa jej návrhu smerovať najmä na certifikáciu technických prostriedkov NBÚ a dobudovanie informačného systému previerkového procesu a jeho prepojenie na orgány štátnej správy.

Vyše 30 mil. Sk pritom navrhuje získať z kapitoly rezortu obrany a zvyšnú sumu z kapitoly Všeobecná pokladničná správa. Zvýšiť celkové príjmy štátneho rozpočtu o 4,5 mld. Sk a o rovnakú sumu znížiť očakávaný deficit budúcoročného rozpočtu navrhol poslanec Pál Farkas (SMK). Ako zdôvodnil, parlament totiž na predchádzajúcej schôdzi neschválil v novele zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH) presun výberu tejto dane pri dovoze tovaru z colných úradov na daňové úrady. Keďže DPH pri dovoze tovaru budú naďalej vyberať colné úrady, nenastane v budúcom roku vo výbere tejto dane časový sklz a štát tak vyberie v roku 2006 na DPH o 4,5 mld. Sk viac. „Táto operácia však nebude mať žiadny efekt na vykazovanie deficitu verejných financií v metodike ESA 95,“ zdôvodnil Farkas.

Poslanec Stanislav Husár (ĽS-HZDS) podal návrh na zvýšenie finančných prostriedkov pre Najvyšší súd SR o 27,4 mil. Sk. Tieto zdroje navrhol vyčleniť v kapitole Ministerstva spravodlivosti z programu prevádzkovania súdov. „Najvyšší súd by mal mať 85 asistentov a je potrebné, aby sa s ich nábehom začalo už v roku 2006,“ zdôvodnil.

Navrhovaný štátny rozpočet je podľa poslankyne Edity Angyalovej (Smer-SD) nezrozumiteľný a ťažko čitateľný. V kapitole rozpočtu ministerstva práce a sociálnych vecí kritizovala malý podiel finančných prostriedkov na „vecnú podstatu“ a veľký objem zdrojov na kapitálové výdavky tohto rezortu. Žiadne pozmeňujúce návrhy k predloženému štátnemu rozpočtu však nepodala. „Nerobím si ilúzie o tom, aké sú reálne možnosti prijať pozmeňujúci návrh opozície,“ zdôvodnila.

Krátko po 19:00 prerušil predsedajúci Viliam Veteška rokovanie 52. schôdze parlamentu. Rozprava k návrhu štátneho rozpočtu bude pokračovať v piatok od 9:00. V rozprave by malo ešte vystúpiť 16 ústne prihlásených poslancov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu