Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nacionalisti v Maďarsku z nás musia byť frustrovaní, tvrdí Dzurinda

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Ak nacionalisti v Maďarsku očakávali, že sa Slovensku zo vstupu do Európskej únie "podlomia kolená", musia byť veľmi frustrovaní zo sebavedomého národa, ktorý sa môže opierať o dlhoročné dobré ekonomické a politické výsledky.

V odpovedi na otázku, prečo Slovenská republika nepovažuje za potrebné byť jedným z popredných kritikov vnútropolitického vývoja v Maďarsku, to pre TASR povedal minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS).

"Opatrenia, ktoré Maďarská republika (MR) prijala v oblasti ekonomiky, mimoriadne zdaňovanie niektorých investorov, ale aj mediálny zákon, ktorý vyrušil demokratov, by nám umožňovali zobrať bubon a poriadne bubnovať, alebo zobrať veľmi veľkú trúbu a silno zatrúbiť," povedal Dzurinda. "Ale zahraničná politika má byť výstižná a primeraná. Ak by sa Slovensko primárne postavilo za takú veľkú trúbu, vyvolalo by to upodozrievania a možno nie len z MR, že to robíme z konjunkturálnych dôvodov, že sa to snažíme politicky zneužiť," vysvetlil. "Je omnoho lepšie, ak sa ozývajú krajiny, ktoré nie sú susediace a hovoria jasnou rečou. Aj my sme sa vyjadrili, ale, samozrejme, primeraným spôsobom," povedal s dôvetkom, že je potrebné postupne budovať dôveru medzi Slovenskom a Maďarskom.

"Ak by sme využili prvú príležitosť a naložili im, čo sa naložiť dá, naše odcudzenie sa ešte prehĺbi," dodal. Slovenskí predstavitelia sa už k maďarskému mediálnemu zákonu nesúhlasne vyjadrili. Ministerstvo zahraničných vecí SR sa kriticky vyjadrilo aj k umiestneniu mapy starého Uhorska do budovy Rady Európskej únie. "Mapa patrí do učebníc dejepisu a nie do budovy, kde sa hovorí najmä o budúcnosti Európy," uviedlo MZV.

Podľa Dzurindu je takáto kritika postačujúca. "Keď sa niekto uchýli k provokáciám, nadávkam, k odmietaniu susedného prezidenta, to je práve prejav slabosti a nízkej sebadôvery," povedal Dzurinda. Slovensko chce vo vzťahoch s MR podľa neho rozvíjať najmä pozitívne iniciatívy. "Máme rozpracovaný celý rad projektov. Čím viac takých projektov bude, tým viac bude aj realizmu v politike v Budapešti," odhadol Dzurinda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu