Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Mediálny výbor o výzve k voľbe šéfa RTVS nerokoval

Marek Maďarič a Dušan Jarjabek
Marek Maďarič a Dušan Jarjabek

BRATISLAVA - Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá dnes nerokoval, neschválil totiž program rokovania.

Rokovanie malo byť venované schváleniu výzvy na prihlasovanie kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a schváleniu výzvy na podávanie návrhov kandidátov na členov Rady RTVS. Na rokovaní sa síce zúčastnil dostatočný počet členov - 10 z 13, no všetci piati členovia výboru za Smer-SD program nepodporili. Ako krátko predtým avizovali na tlačovej besede, nebudú sa aktívne zúčastňovať na rokovaniach výboru venovaných voľbe generálneho riaditeľa RTVS, na rokovaniach budú, no nebudú diskutovať a ani hlasovať. Podľa nich totiž koalícia demokratický výber riaditeľa RTVS v parlamente len predstiera.

Blížiaca sa voľba je podľa člena výboru Mareka Maďariča zo Smeru-SD "politická fraška" a jej výsledkom bude "koaličný politický generálny riaditeľ na čele verejnoprávneho média". Poslanci zo Smeru tvrdia, že meno budúceho generálneho riaditeľa RTVS určí Koaličná rada a podľa jej rozhodnutia budú vládni poslanci hlasovať. Po vyhlásení bojkotu piatich členov mediálneho výboru zo strany Smer-SD je otázne, ako sa zachová ďalší zástupca opozície - Rafael Rafaj zo SNS. Rafaj pre médiá dnes povedal, že sa rozhodne do ďalšieho rokovania výboru.

Predseda výboru Dušan Jarjabek avizoval, že rokovanie výboru s rovnakým programom zvolá na najbližší pondelok 17. januára. Na dnešnom rokovaní sa nezúčastnili Jana Kiššová (SaS) ako aj obaja podpredsedovia výboru - Rafael Rafaj (SNS) a Magdaléna Vášáryová (SDKÚ-DS). "S poľutovaním musím uznať, že je to nezodpovedné z našej strany. Ak vládneme a máme väčšinu v mediálnom výbore, mali sme tu dnes sedieť a výzvu jednoducho schváliť," reagoval na neúspešný pokus o rokovanie výboru jeho člen za SDKÚ-DS Tomáš Galbavý. Smer má podľa Galbavého právo na ignorovanie voľby. Vládnuce strany sa budú na čelo RTVS "snažiť zvoliť morálneho profesionála", uviedol ďalej pre médiá po neúspešnom rokovaní výboru Galbavý. Na voľbu šéfa RTVS pozval aj opozíciu.

Verí, že v parlamente sa zvolí nadstranícky kandidát, ktorý bude odolávať tlakom a nebude sa dať kúpiť. "Doteraz mediálne rady boli volené na straníckom princípe, cez parlament. Boli to predĺžené ruky politikov, ktoré mali kompetenciu voliť generálneho riaditeľa. ... Návrat voľby generálneho riaditeľa do parlamentu je väčšou zárukou nezávislosti a objektivity," dodal Galbavý s tým, že to závisí aj od charakteru a slušnosti politikov v parlamente.

Člen výboru za SaS Jozef Viskupič si nemyslí, že by nový generálny riaditeľ RTVS bol slúžkou koalície. Verejná voľba šéfa spojeného rozhlasu a televízie v parlamente je podľa neho zárukou kontroly. "Transparentnejšie sa to urobiť nedá," povedal pre médiá Viskupič. Predstavu o novom šéfovi osobne má a tvrdí, že v SaS o kandidátovi nehovorili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu