Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci sú optimisti, hlavne manažéri, lekári a daňoví poradcovia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Takmer polovica (46 percent) Slovákov sa pozerá do nadchádzajúceho roka s optimizmom. Naopak skeptický pohľad má 23 percent ľudí a ďalších 27 percent sa na vyhliadky nadchádzajúceho roku pozerá pesimisticky.

Vyplýva to z decembrového prieskumu agentúry pre výskum trhu a verejnej mienky KMG international na vzorke 1006 respondentov starších ako 15 rokov.

Najoptimistickejšou skupinou obyvateľov sú vysokoškolsky vzdelaní obyvatelia. Spomedzi vysokoškolsky vzdelaných je 64 percent optimistov. Nasledujú stredoškoláci (50 percent), potom stredné vzdelanie bez maturity a učňovské (41 percent). Poradie uzatvára 25 percent optimistov so základným vzdelaním.

Veľké rozdiely v postojoch sú aj medzi domácnosťami rozdelenými podľa pracovného postavenia hlavy domácnosti. Extrémny optimizmus vykazujú manažéri (69 percent) a slobodné povolania ako lekári, daňoví poradcovia (65 percent). Naopak najmenej optimistov je medzi farmármi (18 percent) a nekvalifikovanými pracovníkmi (31 percent).

Napriek tomu, že podiel optimisticky naladených ľudí je vyšší ako v minuloročných prieskumoch, Slováci si nemyslia, že ekonomická kríza pominula. Iba štvrtina obyvateľov hodnotí situáciu slovenskej ekonomiky ako lepšiu v porovnaní s obdobím pred pol rokom a ďalšia tretina ako rovnakú. Zvyšok ju hodnotí ako horšiu. Iba 15 percent opýtaných si pritom myslí, že sa ekonomika v nasledujúcom roku pohne dopredu. Naopak 52 percent je presvedčených, že pokrok ekonomika zaznamená až o niekoľko rokov.

Informoval Peter Kořenek z KMG international.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu