Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

IVO: Na Slovensko sú najmenej hrdí prívrženci SNS a Mostu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na úspechy krajiny sú hrdé dve tretiny Slovákov, vyplýva to z prieskumu inštitútu IVO. Medzi mužmi a ženami sú názory rozložené rovnomerne, "stupeň hrdosti" sa však líši u stúpencov jednotlivých strán.

Hrdosť na úspechy Slovenska dosahuje nadpriemerné hodnoty najmä u prívržencov SDKÚ-DS (81 %) a SaS (75 %), priemerné hodnoty u prívržencov KDH (70 %), Smer-SD (69 %) a SNS (66 %) a podpriemerné hodnoty u prívržencov Mostu-Híd (52 %).

Pocit hrdosti je o čosi častejší medzi vzdelanejšími ľuďmi - 77 percent respondentov s vysokoškolským vzdelaním, u tvorivých odborných pracovníkov - 74 percent a rovnako aj u podnikateľov - 74 percent. Najzriedkavejšie ho majú ľudia so základným vzdelaním - 57 percent a nezamestnaní - 49 percent.

Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu Inštitútu pre verejné otázky, ktorý sa uskutočnil od 3. do 9. novembra na vzorke 1 038 ľudí. Ľudí hrdých na to, čo Slovensko dokázalo za obdobie svojej samostatnosti, je v súčasnosti omnoho viac ako v roku 2003 - 66 percent oproti 49 percentám, ale menej ako v roku 2008, keď pocit hrdosti kulminoval - 77 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu