Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lipšic: Chceli sme veľké ryby, Kaliňák: Ohrozili ste životy

Daniel Lipšic a Robert Kaliňák
Daniel Lipšic a Robert Kaliňák

BRATISLAVA – Minister vnútra Daniel Lipšic obhajuje policajnú akciu, ktorá sa skončila uväznením nič netušiaceho českého šoféra s nebezpečným nákladom.

Exminister Róber Kaliňák naopak viní políciu z ohrozenia života a zdravia obyvateľov na trase kamiónu. Slovenská polícia podľa neho dovolila naložiť nebezpečnú látku do obyčajného plachtového návesu bez potrebného označenia, výbavy aj povolenia na prepravu či bez dýchacích prístrojov. Súčasne tvrdí, že polícia stratila kontakt s tureckými kolegami dva dni po odchode kamióna zo Slovenska. Lipšic naopak tvrdí, že prepravu po celý čas sledovali policajti a nehrozilo žiadne riziko pre civilné obyvateľstvo. Postup tureckej strany však nevysvetlil a stále nevie, prečo Turci prestali spolupracovať.

"Rozkryli sme významnú skupinu výrobcov drog a mali sme záujem odkryť aj vyššie vrstvy, väčšie ryby," obhajoval akciu Lipšic. "Považujeme za neprípustné, aby sa ktorýkoľvek občan ktorejkoľvek krajiny stal predmetom pokusu zo strany policajného zboru, ktorý ohrozil jeho bezpečnosť," vyhlásil Kaliňák, ktorý vo svojej funkcii čelil rovnakej kritike. Vtedy sa policajtom pri výcviku služobného psa na letisku dostala do Írska výbušnina v batožine nič netušiaceho cestujúceho.

Kaliňák zároveň tvrdí, že slovenské orgány sa do dnešného dňa neskontaktovali s českou prepravnou spoločnosťou, ktorá netušila, že je súčasťou policajnej akcie. Vedenie polície vyzval, aby českú špedičnú firmu oslovili, odškodnili ju aj vodiča a zariadili vymazanie záznamov nič netušiaceho vodiča v trestnom registri.

Českého vodiča zatkli tureckí policajti 24. Decembra a v policajnej cele strávil Vianoce. Turecké orgány síce vodiča prepustili, no dostal ročný zákaz vstupu do krajiny. Vzhľadom na to, že jeho zamestnávateľ jazdí len do Turecka, obáva sa o zdroj obživy. Zatiaľ nie je jasné, či nič netušiaceho šoféra českého kamióna odškodnia.

Akciu obhajoval aj policajný prezident Jaroslav Spišiak . Ako uviedol, prepravnú firmu aj vodiča si objednala zločinecká organizácia, nie slovenská polícia. "Nevyberajú si len tak niekoho, s kým nemajú iné vzťahy," vyhlásil. Slovenská polícia podľa neho akciu monitorovala. O tom, že kamión bude naložený látkou na výrobu heroínu, informovali aj ostatné zúčastnené krajiny. Policajti zvažovali aj výmenu vodiča, no z taktických dôvodov to neurobili, aby zločinci nenadobudli podozrenie. Turecká strany podľa Spišiaka musela vedieť, že tvrdenie o chloramíne v aute je iba fiktívne a v skutočnosti sa v ňom nachádza anhydrid kyseliny octovej. Zdôraznil, že Turecku poskytli všetky potrebné podklady, dokonca viacnásobne.

"Je nepochopiteľné, prečo turecká polícia v rozpore s dohodnutým postupom zadržala kamión s vodičom. Nielenže tým zmarila zámer celej akcie, ale hrubo porušila práva vodiča a majiteľa prepravnej spoločnosti. Podľa dohody mala sledovať transport tak, aby bolo možné identifikovať objednávateľov a výrobcov drog, ktorí chceli pomocou prepravovanej látky vyrobiť heroín a zásobovať ním Slovensko a západnú Európu," tvrdil hovorca rezortu vnútra Gábor Grendel.

Akcia sa začala 10. decembra. Českého vodiča zatkli tureckí policajti 24. decembra, muž o ničom nevedel. "Predstavte si, že idete vyložiť náklad. Naraz sa na vás na colnici zosype 50 ľudí. Vyleziete z auta, dvaja vás chytia a skončili ste. Sú to hrozné pocity," uviedol nastrčený vodič Zdeněk Pekala (45).

Vodič je presvedčený, že ho počas jazdy do Turecka nikto nesledoval. Podľa jeho vyjadrení pre blesk.cz mu bolo trochu divné, že namiesto cez Srbsko musel ísť cez Rumunsko. "Aj keď je cez Rumunsko trasa dlhšia, je tam len jeden priechod cez hranice s EÚ, to mi došlo až potom, keď sa zistilo, čo naozaj veziem. Na tejto ceste menej hrozilo, že na zásielku niekto príde," povedal pre portál Pekala. Keď vodič dorazil na miesto, zistil, že firma, ktorá si látku objednala, vôbec neexistuje a čakal, čo sa bude diať. "Keď som dostal informáciu, že veziem látku na výrobu heroínu, dostal som strach, že ma zatvoria," dodal. Pekala si teraz bude musieť nájsť iný zdroj obživy, podľa portálu blesk.cz totiž vo firme nemôže zostať pracovať. "Vo firme končím, pretože mám rok zákaz vstupu do Turecka a firma nikam inam nejazdí. Musím si nájsť novú prácu, aby som uživil rodinu," konštatoval pre blesk.cz Pekala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu