Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Protidrogovú akciu zmarili Turci, bráni sa Spišiak

Jaroslav Spišiak
Jaroslav Spišiak

BRATISLAVA - Slovenská polícia zachránila vodičovi kamióna s drogovým prekurzorom v Turecku slobodu, tvrdí policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Podľa neho slovenská polícia dobre zorganizovala medzinárodnú akciu siedmich krajín, ktorou chcela zistiť, do ktorého laboratória v Turecku mieri 17 ton ukradnutého prekurzoru na výrobu 400 kilogramov heroínu a odhaliť odberateľov. "Polícia Slovenskej republiky, ako aj policajné zbory počas celej trasy sledovali kamión a chránili toho vodiča pred prípadným zásahom nezainteresovaných policajných alebo colných zložiek a takisto ho chránili na území Slovenska," zdôraznil Spišiak na mimoriadnej tlačovej besede. Tvrdí, že ak by slovenská polícia takto veci nezorganizovala, vodič mohol skončiť v doživotnom väzení v Turecku. "My sme mu zachránili bezúhonnosť," dodal. Podľa Spišiaka aj kamión zodpovedal norme na prepravu drogového prekurzora - anhydridu kyseliny octovej, fiktívne deklarovaného v papieroch ako dezinfekčný prostriedok. Ak by auto nebolo na cestu vhodné, polícia by zvážila iný scenár akcie.

Vodič, ktorým je 45-ročný Zdeněk Pekala, pre český blesk.cz povedal, že po akcii so svojou prácou musí skončiť. "Vo firme končím, pretože mám rok zákaz vstupu do Turecka a firma nikam inam nejazdí. Musím si nájsť novú prácu, aby som uživil rodinu," konštatoval. Spišiak hovorí, že vďaka slovenskej polícia sa táto operácia "zlegalizovala tak, že on s tým nemá nič spoločné". Tieto skutočnosti budú zdôrazňovať aj v prípadných rozhovoroch s vodičom, ak by žiadal odškodné, budú s ním podľa Spišiaka rokovať.

Spišiak nepovedal, aká zločinecká organizácia za drogovým obchodom stojí, ale zdôraznil, že bola nebezpečná a doteraz sa jej darilo svoje nelegálne činnosti maskovať. "Pri akomkoľvek podozrení okamžite likvidujú osoby, ktoré môžu prezradiť ich činnosť," povedal. Slovenská polícia v septembri dostala informáciu o tom, že skupina sa dostala k drogovému prekurzoru, ktorý bol ukradnutý priamo vo výrobni v jednom štáte EÚ. Dostali ho nelegálnymi cestami do Maďarska a odtiaľ ho chceli prepraviť na Slovensko. Látka mala odísť od nás ako falošná zásielka dezinfekcie Chloramínu T pre turecký Červený polmesiac, ktorého meno gang zneužil v papieroch. V Turecku by slúžila chemikália na výrobu heroínu, ktorý sa mal vrátiť späť k nám a do iných európskych štátov.

Slovensko postupovalo podľa dohovoru OSN, ktorý zaväzuje signatárske štáty zapojiť sa do spoločnej protidrogovej operácie. Naša polícia teda požiadala sedem zainteresovaných krajín cez prokuratúru o medzinárodnú právnu pomoc pri kontrolovanej dodávke. "Pretože nám záležalo na tom, aby celá operácia bola bez narušení vykonaná perfektne, prostredníctvom slovenského zástupcu v Eurojuste sme iniciovali stretnutie všetkých zástupcov zainteresovaných krajín, aby sme osobne zdôraznili závažnosť tejto operácie," vyhlásil Spišiak. Všetky informácie im tam odovzdali a neskôr ich dopĺňali písomne, ako aj požadované písomnosti. Podľa Spišiaka ostatné krajiny mali o organizácii chabé operatívne informácie. Všetky krajiny privítali operáciu a písomne prisľúbili pomoc. Policajti zistili aj presun látky do colného skladu v Dunajskej Strede, získali vzorku a potvrdilo sa, že ide o drogový prekurzor.

Polícia celú operáciu len monitorovala, prepravnú firmu si objednala zločinecká organizácia, nie slovenská polícia, zdôraznil Spišiak. Skúmali aj to, či dopravná firma nebola v obchode zaangažovaná. "Nevyberajú si len tak niekoho, s kým nemajú iné vzťahy," vysvetlil a dodal, že zistili, že "vodič nie je do tohto obchodu zaangažovaný". Či o niečom vedela prepravná firma, je podľa Spišiaka predmetom vyšetrovania Ako uviedol, zvažovali aj výmenu vodiča, no z taktických dôvodov to neurobili, aby zločinci nenadobudli podozrenie. Všetko išlo podľa plánu, problém nastal až vtedy, keď zásielka smerovala do jedného tureckého skladu, turecká strana podľa Spišiaka akoby začala robiť čudné opatrenia.

Začali overovať u Červeného polmesiaca, či si objednali väčšie množstvo dezinfekcie, ktorý po pár dňoch poslal negatívnu odpoveď. "Nevieme si to vysvetliť, čo sa stalo v tom Turecku, lebo podľa všetkého to prebiehalo tak, ako malo, až v tom colnom sklade nechceli precliť ten tovar, oni toho kamionistu poslali preč odtiaľ," povedal Spišiak. Akcia sa tak zmarila, no napriek tomu sa slovenskej polícii podarilo na našom území zadržať a obviniť dvoch ľudí zapojených do obchodu. Pochádzajú zo štátu EÚ, teraz sú vyšetrovaní vo väzbe.

Spišiak povedal, že sa už tureckej strany opýtali, čo sa stalo a prečo bola operácia zmarená, na odpoveď zatiaľ čakajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu