Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slota opäť hrozil vojnou, Orbána prirovnal k Hitlerovi

Ján Slota
Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Napätie medzi Slovenskom a Maďarskom sa môže skončiť aj skutočným vojenským konfliktom a za neúspechom vo voľbách je predovšetkým kriminalizácia SNS v médiách. Tieto vyhlásenia zopakoval šéf SNS Ján Slota v televízii TA3. Maďarského premiéra navyše prirovnal k Hitlerovi.

"Vplyv maďarskej národnosti, tu na Slovensku, ale aj Maďarska ako takého, je stále významnejší a významnejší (...) Možno, že už keď nám zoberú nakoniec južné Slovensko a Slováci budú utekať z južného Slovenska, potom asi pochopia, kde je sever," vyhlásil.

Slota považuje za celkom reálne, že by Slovensko mohlo prísť o svoje južné územie, v prípade, ak takúto iniciatívu v referende podporia Maďari, ktorí žijú v tomto regióne. "To je súvislé osídlenie jedného územia. Či je to za tou čiarou - či je to pod Dunajom, alebo nad Dunajom (...) Ja len chcem vytvoriť ten pud sebazáchovy v slovenskom národe," uviedol.

Maďarského premiéra Viktora Orbána pritom prirovnal k lídrovi nacistického Nemecka Adolfovi Hitlerovi. "Hitler rozprával s československou vládou o tom, ako chce pomáhať svojej národnostnej menšine sudetským Nemcom, a potom obsadil celé Čechy a Moravu," upozornil a pripomenul, že aj počas rokovania s predstaviteľmi SMK nazval Maďarov štátotvorným prvkom na Slovensku.

Slota opäť hodnotil aj výsledky júnových parlamentných volieb. Zopakoval, že za neúspechom vidí predovšetkým kriminalizáciu SNS v médiách a strach ľudí z ostrých slov vo vyjadreniach predstaviteľov strany. Nevylúčil ani návrat k spolupráci so Smerom-SD. S Robertom Ficom aj ďalšími členmi Smeru-SD má podľa svojich slov priateľské vzťahy. Zároveň však odmietol, že by strany mali v súčasnej situácii povinne postupovať v parlamente spoločne. "Sme v opozícii, ale nie sme nikomu nijako zaviazaní. Keď naši poslanci si myslia, že niektorá vec je dobrá, tak podľa toho hlasujú," uviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu