Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Svet poukazuje na násilie a manipulácie, Slota gratuluje

Alexander Lukašenko a Ján Slota
Alexander Lukašenko a Ján Slota

BRATISLAVA/ŽILINA – Manipulácie, brutálne útoky a zatýkanie politických oponentov. Po tomto volebnom predstavení nemal bieloruský vodca Alexander Lukašenko v Európe zástupy gratulantov, jeden sa však predsa len našiel.

Kým slovenská diplomacia odsúdila „násilie na protestujúcich v Bielorusku po zmanipulovaných prezidentských voľbách“, šéf SNS Ján Slota naopak pogratuloval prezidentovi Alexandrovi Lukašenkvi k znovuzvoleniu.

Dopoludnia zverejnilo slovenské MZV vyhlásenie, v ktorom „s poľutovaním konštatuje, že napriek určitému pokroku dosiahnutému v predvolebnom období došlo v Bielorusku počas prezidentských volieb k výrazným narušeniam medzinárodných štandardov. Napriek prísľubom bieloruského vedenia sa nepodarilo zabezpečiť transparentný a spravodlivý proces hlasovania a Bielorusko musí vynaložiť ďalšie úsilie na zosúladenie volebnej legislatívy a praxe so štandardami OBSE," uviedlo MZV. Manipulácie zaznamenali najmä pri sčítavaní hlasov.

Presne naopak to videl predseda SNS, ktorý blahoželal Lukašenkovi k výsledkom volieb. „Osobne som presvedčený, že voľby prebehli v poriadku a demokraticky, a som rád, že zvíťazil človek, ktorý nasýti národ. A to je podstatné!“ uviedla strana na svojom webe.

Bieloruská vláda dnes pohrozila, že zakáže politické strany, ktoré sa zúčastnili na protestoch, uviedli bieloruské médiá. "Ak sa strany a verejné združenia rozhodli zúčastniť na masových narúšaniach poriadku, potom nastolíme otázku ich likvidácie," povedal podľa médií minister spravodlivosti Viktor Golovanov. V krajine je registrovaných 15 politických strán, ktoré sú však na "okraji politickej moci". Žiadny z deviatich vyzývateľov Lukašenka nezískal v nedeľňajších voľbách viac ako tri percentá hlasov. Súhlas zo štvrtým mandátom Lukašenka vyjadrilo 80 percent

Bieloruské úrady uväznili ešte v utorok 600 protivládnych demonštrantov na päť až 15 dní. Za tento čas má prokuratúra rozhodnúť, či ich obviní z organizovania masových nepokojov, za čo im hrozí až 15 rokov väzenia, informoval hovorca minskej polície Alexander Lastovský.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu