Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kováčik odmietol sprístupniť uznesenie k financovaniu Smeru

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik odmietol Aliancii Fair-play sprístupniť uznesenie, ktorým zrušil rozhodnutie vyšetrovateľa o začatí trestného stíhania vo veci financovania strany Smer-SD. Aliancia sa proti takému rozhodnutiu odvolá a je pripravená sa obrátiť aj na súd.

Tvrdí, že Kováčik porušil ústavné právo občanov na informácie a zákon o slobodnom prístupe k informáciám. Fair-play sa obrátila na špeciálneho prokurátora s oficiálnou žiadosťou o informácie podľa spomínaného zákona. „Toto rozhodnutie považujem za absolútne nezákonné. Je navyše zarážajúce, že prišlo od orgánu, ktorý má chrániť zákonnosť, a od prokurátora, ktorý má kvalifikovane rozhodovať o závažných kauzách,“ povedal Rasťo Diovčoš, ktorý sa v Aliancii Fair-play zaoberá prístupom k informáciám od verejnej správy.

Aliancia Fair-play v tejto súvislosti upozorňuje, že Najvyšší súd SR už raz na jej podnet prikázal generálnej prokuratúre sprístupniť rozhodnutie o zastavení trestného stíhania vo veci financovania SDKÚ. Ani toto rozhodnutie nechcel generálny prokurátor Dobroslav Trnka Aliancii v roku 2006 sprístupniť. Obrátila sa preto na súd. „Očakávam, že súdy znovu potvrdia právo verejnosti na takéto vážne rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní. Bude to však trvať roky,“ tvrdí programová riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu