Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sme: Člen Smeru-SD informoval o sponzoroch strany

Pavol Paška, Robert Fico a Marek Maďarič
Pavol Paška, Robert Fico a Marek Maďarič

BRATISLAVA - Jeden z členov najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD poslal po júnových parlamentných voľbách Generálnej prokuratúre zoznam sponzorov strany v roku 2006. Napísal to dnes denník Sme, ktorý už viackrát informoval o podozrivom financovaní strany.

Mená osôb, ktoré mali peniaze poskytnúť, ani sumy, ktoré mal Smer-SD získať, noviny nezverejnili. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka informácie podľa Sme posunul na Úrad špeciálnej prokuratúry. "Je to dosť konkrétne, dostali sme to asi pred troma týždňami. Uvádza tam tri mená aj sumy, ktoré mali darovať strane. Ide o podnet fyzickej osoby," povedal pre denník špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Meno oznamovateľa nespresnil, tento týždeň by však mal člen strany údajne vypovedať pred vyšetrovateľom. Pred voľbami sa v médiách objavili viaceré správy o spornom financovaní Smeru-SD Roberta Fica, ktorý bol dominantnou stranou predchádzajúcej koalície. Zakladajúci člen strany a exposlanec Bohumil Hanzel napríklad tvrdil, že strana v minulosti nepriznala v účtovníctve všetky príspevky svojich sponzorov.

Tesne pred voľbami prenikla na verejnosť nahrávka, na ktorej hlas podobný Ficovmu hovorí, že zohnal pre stranu sponzorov, ktorí by vraj mali zabezpečiť desiatky miliónov korún. Nahrávka údajne vznikla pred voľbami v roku 2002. Šéf strany a expremiér pochybnosti o financovaní strany odmietol. Smer-SD júnové voľby síce s výrazným náskokom vyhral, nedokázal však zostaviť vládu. Tú vytvorili štyri stredopravé strany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu