Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V kauze predaja emisií stále nikoho neobvinili

Vtedajší minister životného prostredia Ján Chrbet
Vtedajší minister životného prostredia Ján Chrbet (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V kauze predaja emisných kvót na ministerstve životného stále nie je nikto obvinený. Na polícii na prípade pracuje Úrad boja proti korupcii.

"Úrad boja proti korupcii vedie trestné stíhanie vo veci pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku. Naďalej pokračuje vyšetrovanie," povedala pre hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová.

Polícia vyšetruje predaj emisných kvót oxidu uhličitého americkej spoločnosti Interblue Group z roku 2008. Slovensko vtedy predalo 15 miliónov ton za cenu 5,05 eura za tonu. Emisné kvóty, ktoré Slovensko predalo spoločnosti Interblue Group, skončili v štyroch japonských firmách. Vyplynulo to z marcových vyjadrení bývalého projektového manažéra spoločnosti Rastislava Bilasa a kúpené emisie sa podľa neho predávali ďalej asi za osem eur. Zrealizovaný obchod so Slovenskom označil za striktne štandardný, pričom tvrdí, že v ňom nedošlo k porušeniu zákona.

Najdôležitejším bodom pri plánovanom predaji ďalších emisných certifikátov je legislatívne implementovať takzvané Zelené investičné schémy (GIS). Pod tými sa rozumejú projekty zamerané na ochranu životného prostredia, ktoré preukázateľne redukujú produkciu CO2, do ktorých musia byť investované zdroje získané z predaja certifikátov, domnieva sa Rainer K. Wachter, riaditeľ viedenskej pobočky a partner americkej právnickej spoločnosti Skadden.

"Pri takom veľkom množstve, aké chce Slovensko predať, teda 67 miliónov ton, je nepísaným zákonom, aby sa zapojila právnická kancelária s potrebnými skúsenosťami, a aby sa tak vyhlo chybám, ktorých sa v minulosti niektoré postkomunistické krajiny dopustili. Najdôležitejším bodom pri plánovanom predaji emisných certifikátov je legislatívne implementovať takzvané Zelené investičné schémy. Pod tými sa rozumejú projekty zamerané na ochranu životného prostredia, ktoré preukázateľne redukujú produkciu CO2, do ktorých musia byť investované zdroje získané z predaja certifikátov," zdôraznil v stredu 1. decembra predstaviteľ právnickej spoločnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu