Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Na Slovensku husto sneží, cesty sú zatiaľ zjazdné

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na celom Slovensku husto sneží. V Bratislavskom kraji sa napriek niekoľkocentrimetrovej snehovej pokrývke darí udržať cesty zjazdné, podobné situácia je v Trnavskom kraji. V Prešove robí problémy kašovitý sneh na cestách, na Orave husto sneží, teplota je pod bodom mrazu.

Všetky komunikácie Bratislavského kraja sa podľa hovorkyne kraja Ivety Tyšlerovej od štvrtka priebežne posýpajú. Na cestách v Seneckom, Pezinskom a Malackom okrese sa momentálne tvorí približne dvoj- až trojcentimetrová vrstva kašovitého snehu, cesty sú však zjazdné. V teréne sú všetky dostupné mechanizmy, pluhy aj sypače.

Dopravu v hlavnom meste podľa riaditeľa Stella centra Vladimíra Michala spomaľujú viac opatrní vodiči, ako dopravné nehody. Podľa neho kolóny na hlavných ťahoch sú, najmä na obchvate. Dopravné nehody sú taktiež každú chvíľu, sú to však drobné nehody spôsobené nedobrzdením.

Všetky komunikácie v Trnavskom kraji sú zjazdné, cestári tvrdia, že sneženie zvládajú. "Cesty priebežne odhŕňame a posýpame,“ skonštatovala Daniela Dekanová z dispečingu v Trnave. Ráno začalo husto snežiť aj na Záhorí, cestári zo stredísk v Senici, Holíči a Sekuliach sú tiež v teréne so všetkými mechanizmami. Aj tu sú údajne všetky cesty zjazdné.

Napriek hustému rannému sneženiu sa po Šariši jazdiť dá. Potvrdili to pracovníci oblastných dispečingov správy ciest Prešovského kraja. Vplyvom sneženia sa komplikuje najmä doprava na miestnych komunikáciách v Prešove, kde spôsobuje problémy kašovitý sneh na cestách. Ako uviedol analytik dopravy Tomáš Lažo, snežiť začalo po 8. hodine, neskôr začal padať mokrý sneh.

Všetky vozidlá sú v teréne a snažia sa udržať zjazdnosť na komunikáciách v okresoch Prešov a Sabinov. "Podľa predpovedí očakávame, že okolo 12. hodiny by sneženie malo ustať, verím, že situáciu sa nám podarí zvládnuť tak, aby cesty zostali zjazdné, prioritou sú komunikácie 1. a 2. triedy, následne sa presúvame na cesty 3. triedy," povedal Lažo.

V okrese Bardejov začalo snežiť krátko pred 10. hodinou. Podľa Evy Kaščákovej z dispečingu správy ciest je momentálna teplota okolo jedného stupňa nad nulou. Komunikácie 1. a 2. triedy sú väčšinou mokré a na cestách 3. triedy je utlačená vrstva snehu miestami do troch centimetrov.

V Žilinskom kraji sú napriek intenzívnym snehovým prehánkam zjazdné všetky hlavné cesty aj horské priechody. O jedenástej dopoludnia o tom informoval Miloš Jasenovec z centrálneho dispečingu správy ciest. Husté sneženie sprevádzané teplotami vzduchu pod bodom razu zasiahlo od rána najmä Oravu, Liptov a Turiec.

V nižších polohách boli vozovky I. triedy prevažne mokré, v liptovskom a oravskom regióne ich na viacerých miestach pokrývala kašovitá vrstva snehu do 2 cm. Na cestách II. a III. triedy sa nachádzal kašovitý, vo vyšších polohách ujazdený sneh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu