Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zaplatila agentúre stovky eur, prácu v Anglicku nedostala

Manchester vo V. Británii Zobraziť galériu (3)
Manchester vo V. Británii

BRATISLAVA - Aj po štyridsiatke sa rozhodla zariskovať a vycestovať do Veľkej Británie za prácou. Napriek tomu, že zaplatila stovky eur za poplatky, prácu nedostala. Dočkať sa mala len urážok a klamstiev. Agentúra, s ktorou podpísala zmluvu, však jej tvrdenia odmieta. Podľa nej si za neúspech môže sama.

Na internete si Anna Holečková (47) našla ponuku firmy, ktorá vybavuje prácu v zahraničí, v júni 2009 s ňou podpísala zmluvu a zaplatila takmer 200 eur na vstupných poplatkoch. Vytúženú prácu jej sľúbila agentúra Lotty, s.r.o. v textilných skladoch mesta Manchester. "IHNEĎ nástup!!!," uvádzalo sa v letáku, ktorý agentúra podľa ženy rozdáva záujemcom o prácu dodnes.

Za 120 eur si kúpila letenku a spolu s ďalšími šiestimi ľuďmi pricestovala do Manchesteru. Podľa Anny sa ich ujal česky hovoriaci pracovník a odviedol skupinu do sídla partnerskej agentúry Manchester CZ. "Bolo to v neobývanom dome bez nábytku, vyzeralo to ako keby tam deň predtým doniesli stôl a stoličky, čo našli na ulici," spomína Anna.

Nasledovalo ďalšie vyberanie poplatkov a platba za ubytovanie. Anna tvrdí, že musela firme dať 315 libier. Skupinka sa zaujímala, kedy a kde na druhý deň nastúpi do zamestnania. Dostalo sa im údajne len nekonkrétnej odpovede, že "ešte prebiehajú rokovania so zamestnávateľmi."

Skupinku Slovákov sa podľa Anny ľudia z agentúry rozhodli rozdeliť. Každému pridelili miesto v inom dome s inými ľuďmi. Keď si na druhý išla Anna založiť účet v miestnej banke, od pracovníčky sa dozvedela, že žiadne textilné sklady v meste neexistujú.

Vtedy sa údajne prístup pracovníkov agentúry zmenil. Odrazu neboli zastihnuteľní vo svojej pobočke, nedvíhali telefóny, prípadne sľubovali, že zavolajú a neozvali sa.

Zúfalá žena sa pokúšala kontaktovať so sídlom Lotty na Slovensku a požiadala o pomoc. "Do cesty som investovala nemalé peniaze a nič sa nedeje, len sa vyhovárajú," napísala agentúre.

Po mnohých e-mailoch sa napokon dozvedela, že prácu nedostala preto, lebo sa správala "nevhodne a agresívne" a v takých situáciách môže firma od zmluvy odstúpiť. "V zmluve stojí, že pri opakovanom porušení pracovnej disciplíny (do žiadnej práce som nechodila) a užívaní drog a pod. môžu odmietnuť spoluprácu. Ja ani len nefajčím," hovorí Anna. Po mnohých urgenciách nakoniec agentúra vrátila Anne časť sumy a viac sa neozvala.

"Preto som sa rozhodla dať celú túto záležitosť na súd," prezradila Anna, ktorá sa napokon mala dočkať šťastného konca. "Súd rozhodol, aby mi agentúra preplatila ušlú mzdu, poplatky, ktoré mi neboli vrátené a ešte aj tie v Anglicku," tvrdí. Rozhodla sa však svoj prípad zverejniť a varovať tak ostatných ľudí, aby sa nedostali do podobných problémov, ako ona.

Šarlota Elková z Lotty s.r.o. obvinenia na adresu agentúry odmieta. "Naša spoločnosť sprostredkúva pracovné pobyty v zahraničí 18 rokov, verte, že máme so sprostredkovaním bohaté skúsenosti," uviedla pre Topky.sk. "V žiadnom prípade nemáme potrebu nikoho zavádzať, o každom pobyte kandidátov reálne informujeme a taktiež všetko aj dodržíme," povedala Elková.

Aj Jan Francek z agentúry Manchester CZ tvrdí, že vina je na strane Anny Holečkovej. Jej pobyt v Anglicku popisuje inak. Údajne bol šokovaný, keď mu už počas štvrtého dňa svojho pobytu oznámila, že z Anglicka odchádza.

"Na môj argument, že podľa zmluvy máme na zaistenie pracovnej pozície dva až sedem pracovných dní mi odpovedala, že je tu takmer týždeň," uviedol. Keďže mala z krajiny odísť, Francek sa podľa svojich slov sústredil na hľadanie práce pre iných klientov.

"Počas celej tej doby sme sa postarali o približne 6-tisíc klientov, s podobne arogantným chovaním z ich strany som sa však ešte nestretol," dodal Francek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu