Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Počet telefónnych automatov by mal klesnúť na minimum

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Počet verejných telefónnych automatov by sa mal v mestách a obciach znížiť na minimum. V obci do tisíc obyvateľov má zostať len jeden prístroj, vo väčších obciach alebo mestečkách do 10.000 ľudí dva prístroje.

Navrhol to Telekomunikačný úrad, jeho opatrenie by malo byť účinné od februára budúceho roka. Dôvodom je rozšírenie mobilov. Verejné telefónne automaty na Slovensku prevádzkuje spoločnosť Slovak Telekom, ku koncu júna bolo k dispozícii zhruba 6900 prístrojov. Z nich sa podľa Telekomunikačného úradu takmer 830 vôbec nevyužívalo, ďalších asi 3700 sa používalo minimálne.

Po zmene by mal Slovak Telekom povinne umožniť telefonovanie zo zhruba 3500 automatov. Výrazne sa zrejme zníži počet prístrojov v stredne veľkých mestách do 50.000 obyvateľov, kde by mal pripadnúť jeden automat na každých 10.000 ľudí a vo veľkých sídlach. "Telekomunikačný úrad navrhuje v obciach nad 50.000 obyvateľov päť verejných telefónnych automatov umiestnených najmä na miestach so zvýšenou koncentráciou pohybu občanov, napríklad letisko, železničná stanica, autobusová stanica, nemocnica," uviedol hovorca úradu Roman Vavro.

Kartu niektorého z trojice mobilných operátorov má po prepočte už každý Slovák, ich rozšírenie dokonca presahuje počet obyvateľov Slovenska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu