Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Slovensko si pripomína 21. výročie nežnej revolúcie

Pamätník obetí komunizmu
Pamätník obetí komunizmu

BRATISLAVA - Slovensko si dnes pripomína 21. výročie nežnej revolúcie. V hlavnom meste sa uskutoční viacero podujatí, na ktorých sa zúčastní premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) spolu s niekdajším poľským prezidentom Lechom Walesom a viacerými bývalými disidentmi.

Tohtoročné oslavy udalostí, ktoré viedli k nenásilnému pádu komunizmu, sú v porovnaní s minuloročnou spomienkou bohatšie na udalosti aj hostí.

Svoje brány otvorí pre verejnosť dopoludnia Národná rada. V parlamente sa uskutoční aj diskusné fórum na tému Mýty a fakty o novembri 1989. Prezident Ivan Gašparovič, podobne ako minulý rok, si uctí popravených a umučených väzňov komunizmu na bratislavskom cintoríne v mestskej časti Ružinov.

Na novembrové udalosti budú spomínať aj disidenti Fedor Gál, Ján Budaj či ďalší členovia hnutia Verejnosti proti násiliu, ktoré sa zásadným spôsobom podieľalo na formovaní demokratického politického systému v krajine.

Oslavy vyvrcholia večer na Hviezdoslavovom námestí, kde okrem premiérky či Walesu vystúpi aj česká speváčka Marta Kubišová, ktorej pieseň Modlitba pre Martu sa počas nežnej revolúcie ozývala na námestiach miest v niekdajšom Československu. Podvečer už tradične bude patriť viacerým umelcom a skupinám, ktoré vystúpia v bratislavskom PKO počas Koncertu pre všímavých.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu