Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Firma, ktorá sa sporila s telekomom o miliardy, neuspela na ESĽP

Európsky súd pre ľudské práva
Európsky súd pre ľudské práva

BRATISLAVA - Firma Herold Tele Media neuspela na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) so sťažnosťou proti postupu slovenských súdov, ktoré sa v 90. rokoch zaoberali jej prípadom týkajúcim sa miliardových pohľadávok voči Slovenským telekomunikáciám. O verdikte ESĽP informovalo ministerstvo spravodlivosti.

Európsky súd koncom septembra podľa úradu označil sťažnosť slovenskej firmy za "zjavne nepodloženú". Predchodca firmy Herold Tele Media, spoločnosť HBD Slovakia, sa so štátnymi telekomunikáciami sporila o zmluvu na vydávanie telefónnych zoznamov. Firma tvrdila, že neplnením kontraktu jej vznikli pohľadávky, ktoré dosiahli 550 miliárd korún (podľa konverzného kurzu 18 miliárd eur), teda niekoľkonásobne viac než vtedajší slovenský rozpočet.

V januári 1996 podala na bratislavský súd návrh na začatie dohodovacieho konania voči telekomu. Podľa ministerstva spravodlivosti však v návrhu uviedla dlh vo výške 22,4 miliardy korún (podľa konverzného kurzu 0,74 miliardy eur). Hroziacemu konkurzu na telekomunikácie potom zabránila vtedajšia vláda. Narýchlo presadila zmenu zákona, aby bol na vyhlásenie konkurzu strategických podnikov z oblasti a spojov potrebný aj súhlas kabinetu.

Ten potom v auguste 1996 nedala. Bratislavský súd následne konanie zastavil a jeho postup neskôr potvrdil aj Najvyšší súd. Slovensko nakoniec predalo 51 percent akcií telekomunikačného operátora Deutsche Telekomu, spoločnosť sa potom premenovala na Slovak Telekom. Herold Tele Media spolu s ďalšími sťažovateľmi na súde namietala porušenie práva na spravodlivé prejednanie veci a ochranu majetku, ako aj práva na účinnú nápravu.

ESĽP však podľa ministerstva rozhodol, že Herold Tele Media nemá "hájiteľný nárok". Do kauzy bol zaangažovaný aj podnikateľ Jozef Majský, ktorý v súčasnosti na Špecializovanom trestnom súde čelí obžalobe z tunelovania skrachovaných nebankových spoločností. Ten prostredníctvom svojej spoločnosti Sipox v roku 1996 odkúpil pätinu pohľadávky voči telekomunikáciám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu