Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Baraka dojalo, ako náš vojenský orchester zahral hymnu

Ľubomír Galko a minister obrany Izraela Ehud Barak
Ľubomír Galko a minister obrany Izraela Ehud Barak

BRATISLAVA - Ministra obrany Izraela Ehuda Baraka dojalo, ako vojenská posádková hudba zahrala hymnu jeho štátu pred začiatkom rokovania s rezortným kolegom Ľubomírom Galkom.

„Musím povedať, že si nepamätám, kde som zažil, že by s takou dokonalosťou zahral - nie náš - vojenský orchester našu hymnu,“ vyhlásil po rokovaní Barak a dodal, že hymna pripomína hudbu zo stredoeurópskeho regiónu, je postavená na motívoch Smetanu, ktoré upravili.

Od Slovenskej strany dostali izraelskí kolegovia tri konkrétne ponuky na možnú spoluprácu. „Ponúkli sme nášmu partnerovi využívanie špeciálnych výcvikových zariadení nášho Ústavu špeciálneho zdravotníctva a výcviku Lešť príslušníkmi izraelských ozbrojených síl,“ uviedol Galko a dodal, že v tejto oblasti by si mohli aj vymieňať skúsenosti. Bilaterálnu spoluprácu ponúkli aj v oblasti likvidácie nevybuchnutej munície, v ktorej je Slovensko lídrom v NATO a buduje Centrum výnimočnosti. Izrael zas disponuje mimoriadnymi skúsenosťami v tejto sfére. Izrael by mohol využiť aj slovenský odmínovací komplet – známu Boženu.

„Ponúkli sme možnosť spolupráce v oblasti výmeny skúsenosti Ozbrojených síl SR a aj prípadnom zaškolení obsluhy v odmínovacích kompletoch Božena 4 v prípade, že by sa štát Izrael rozhodol pre nákup a využívanie týchto zariadení,“ vyhlásil Galko.

Ak sa izraelská strana rozhodne využiť nejakú z ponúk, pri hľadaní technických možností jej riešenia bude pomáhať vytvorená expertná komisia. „Budeme sa nimi (ponukami) zaoberať a vytvoríme tím, ktorý ich posúdi,“ uviedol Barak.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu