Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Nórsky kráľ sa stretne s politikmi a prejde sa po Bratislave

Kráľ Harald V.
Kráľ Harald V.

BRATISLAVA - Nórsky kráľ Harald V., ktorý v pondelok podvečer priletel s manželkou Sonjou na trojdňovú návštevu Slovenska, dnes začne oficiálny program. Dopoludnia sa stretne s prezidentom Ivanom Gašparovičom. Neskôr ho čaká prijatie u premiérky Ivety Radičovej a predsedu parlamentu Richarda Sulíka. Na rad príde aj prehliadka historického centra Bratislavy.

Kráľovský pár si Gašparovič uctí oficiálnym privítacím ceremoniálom na nádvorí Prezidentského paláca. Chýbať by ani nemal tradičný slovanský zvyk privítanie hostí chlebom a soľou. Gašparoviča a Haralda V. následne čaká spoločné rokovanie, o ktorého výsledkoch by mali následne informovať na tlačovej konferencii.

Zhliadnuť kráľovský pár budú môcť návštevníci Bratislavy popoludní, keď si po prijatí u primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského pozrie historické centrum mesta. Utorňajší program ukončia večerou, ktorú podáva prezident s manželkou.

V stredu sa Harald V. zúčastní na otvorení konferencie o prínosoch zodpovedného podnikania a dôstojných pracovných podmienkach, spolu s manželkou a prezidentským párom navštívia vinohradnícke mesto Modra a otvoria výstavu o nórskom spisovateľovi Björnstjerne Björnsonovi, ktorý upozorňoval na zlé postavenie Slovákov v Rakúsko-Uhorsku. Posledný deň návštevy nórsky panovník s manželkou strávi v historickej Banskej Štiavnici a v Žiari nad Hronom, kde pôsobia dve spoločnosti s nórskym kapitálom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu