Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Slovensko čaká ďalšia návšteva monarchu, príde nórsky kráľ

Harald V. s manželkou Sonjou
Harald V. s manželkou Sonjou (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko bude po roku a pol opäť vítať kráľovských hostí. Na historicky prvú návštevu krajiny priletí v pondelok podvečer nórsky kráľ Harald V. s manželkou Sonjou.

Panovníka počas pobytu okrem politického programu, počas ktorého sa stretne s prezidentom Ivanom Gašparovičom, predsedom parlamentu Richardom Sulíkom či premiérkou Ivetou Radičovou, čaká aj program mimo hlavného mesta. Kráľovský pár navštívi tradičné vinohradnícke mesto Modru či historickú Banskú Štiavnicu.

Oficiálny program sa začne v utorok dopoludnia, keď sa Harald V. stretne s Gašparovičom. Súčasťou privítacieho ceremoniálu by malo byť aj tradičné uvítanie s chlebom a soľou. Tento tradičný slovanský zvyk vzbudil pozornosť pri návšteve britskej panovníčky Alžbety II. pred dvoma rokmi, ktorá na úvod svojej návštevy dary neochutnala. Nechcela však Slovákov uraziť, podľa protokolu totiž nejedáva na verejnosti.

Bratislavčania budú môcť zazrieť kráľovský pár v utorok popoludní, keď Harald V. s manželkou zamieri po stretnutí s primátorom Bratislavy Andrejom Ďurkovským do historického centra. Pozrieť by si mal Primaciálne, Hlavné a Hviezdoslavovo námestie.

Hlavným cieľom návštevy je podľa predstaviteľov nórskeho veľvyslanectva v Bratislave posilnenie vzájomných vzťahov medzi oboma krajinami. Slovensko v období rokov 2004-2009 dostalo na rôzne projekty 70 miliónov eur z takzvaných nórskych fondov. V nasledujúcich rokoch príde podľa nórskej veľvyslankyne Trine Skymoenovej do krajiny 80 miliónov eur. V Nórsku žije, pracuje alebo študuje 2000 Slovákov. V hlavnom meste Oslo pracuje asi 300 slovenských vodičov v mestskej hromadnej doprave. V stredu sa panovník severského kráľovstva zúčastní na otvorení konferencie o prínosoch zodpovedného podnikania a dôstojných pracovných podmienkach. Popoludní kráľovský a prezidentský pár navštívi Modru a pozrú si tam tiež výstavu známeho maliara Andyho Warhola, ktorý kráľovnú v roku 1982 namaľoval. Rodičia kráľa pop-artu pochádzali zo severovýchodného Slovenska.

Na Bratislavskom hrade sa nórsky monarcha a slovenský prezident spolu s manželkami zúčastnia na otvorení výstavy o nórskom spisovateľovi Björnstjerne Björnsonovi, ktorý upozorňoval na zlé postavenie Slovákov v Rakúsko-Uhorsku.

V posledný deň svojho pobytu na Slovensku kráľovský a prezidentský pár zavíta do historického mesta Banskej Štiavnice. V Žiari nad Hronom zasa nórsky pár navštívi podniky pracujúce v metalurgickom priemysle - Slovalco a Sapa Profily, kde má zastúpenie nórsky kapitál.

Harald (73) zasadol na nórsky trón v roku 1991. Podobne ako Gašparovič je zanietený športový fanúšik, známy je aj ako nadšený jachtár. Panovník je tiež aktívny lovec a rybár, zamladi závodne behal na lyžiach. Jeho manželka Sonja je výborná lyžiarka a bola inštruktorkou lyžovania.

Návštevy monarchov sa tešia na Slovensku pomerne veľkej obľúbenosti. Od roku 1989 bude Slovensko hostiť monarchu už po 16. krát. Naposledy bol na návšteve jordánsky kráľ Abdalláh II., ktorého Gašparovič prijal v apríli 2009. Zatiaľ najväčší záujem verejnosti a médií zožala na Slovensku návšteva britskej kráľovnej Alžbety II. Bratislava hostila napríklad už aj holandskú kráľovnú Beatrix.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu