Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

ÚPN: Odborníci prídu preskúmať Banášov podpis do ÚPN

Jozef Banáš odmieta tvrdenia o jeho spolupráci s ŠtB.
Jozef Banáš odmieta tvrdenia o jeho spolupráci s ŠtB.

BRATISLAVA - Ústav súdneho inžinierstva v Žiline sa na naliehanie poslanca Národnej rady SR Jozefa Banáša rozhodol po prvýkrát vo svojej histórii výnimočne pre tento prípad premiestniť kompletnú grafologickú technológiu potrebnú na skúmanie originálu mimo ústav a to do Ústavu pamäti národa (ÚPN).

Banáš dnes o tom v otvorenom liste informuje predsedu Správnej rady ÚPN Jána Langoša. Zároveň ho žiada, aby bezodkladne ÚPN stanovil termín, do ktorého pripraví miestnosť rozmerov približne 4 x 4 metre s minimálne dvoma zásuvkami na 220V a štyri stoly pre rozloženie techniky.

Otvorený list podpísal Banáš s dodatkom, že tento jeho podpis je pravý. Ako uviedol dnes pre agentúru SITA hovorca ÚPN Michal Dzurjanin, ústav bude na túto žiadosť odpovedať čo najskôr. Banáš pre agentúru SITA uviedol, že nechápe, prečo Ján Langoš vlastne tvrdí, že v totalitnom systéme, kde podvod bol normou, bola jedinou dôveryhodnou organizáciou ŠtB. Banáš zároveň odmietol, že by spolupracoval s komunistickou tajnou službou. "Odmietam stotožňovať pojem výsluch so spoluprácou," zdôraznil.

Ústav pamäti národa odmietol vydať Ústavu súdneho inžinierstva originál spisu poslanca NR SR Jozefa Banáša, ktorý evidovala komunistická Štátna bezpečnosť (ŠtB) pod krycím menom Lotos. Žiadosť Ústavu súdneho inžinierstva o vydanie originálu spisu na expertízu podľa ÚPN nespĺňala zákonné podmienky. ÚPN je podľa novely zákona, ktorá je účinná od 1. augusta, v prípade sporu o pravosť spisu ŠtB povinný vydať na expertízu jeho originál. Podľa ÚPN však ústav nie je v spore s Banášom. Stalo by sa tak, ak by Banáš podal žalobu na súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu