Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Liptovský Trnovec: Splašky zo žúmp končia v Mare

Namiesto rýb plávajú v hnedej vode rôzne hygienické potreby.
Namiesto rýb plávajú v hnedej vode rôzne hygienické potreby.

LIPTOVSKÝ TRNOVEC - Splašky z časti obce Liptovský Trnovec (okr. L. Mikuláš) končia v Liptovskej Mare. Viacerí nezodpovední občania majú prerazené žumpy a odpad z domov svojvoľne vypúšťajú do okolia. Navyše, v spomínanej časti obce chýba aj čistička odpadových vôd.

"Vyústenia z kanálov idú priamo do nádrže pred mojím domom. Preto vidím, čo všetko ľudia vypúšťajú. Niekedy je voda úplne hnedá, sú tam kúsky toaletného papiera či iné hygienické potreby. Potom putujú z nádrže do priehrady. Všetko dopĺňa neznesiteľný zápach, ktorý sa šíri po okolí. Kedysi som v nádrži choval aj ryby. Jedného dňa všetky zdochli," hovorí Ľubomír Krakovský, ktorý ako jediný z mála obyvateľov obce hovorí otvorene o probléme v Trnovci. Azda aj preto, že si poctivo platí čistenie svojej žumpy. "Jedno vytiahnutie žumpy stojí zhruba 700 korún a ja ju vyprázdňujem 5- až 7-krát do roka. Škoda, že tak nerobia všetci," dodáva Ľubomír Krakovský.

Liptovský Trnovec zažíva turistickú explóziu výstavbou Aquaparku Tatralandia v jeho blízkosti. V obci je často viac turistov ako domácich obyvateľov. Zápach a splašky vo vode však určite prekážajú každému. Vie o tom aj starosta Ján Stankoviansky: "Problém je aktuálny. Avšak výstavba čističky by stála asi 18 miliónov korún a tie nemáme. Preto sa snažíme situáciu riešiť tak, že ľuďom ponúkame vyprázdňovanie žúmp za prijateľnú cenu. Viac zatiaľ urobiť nevieme," dodáva starosta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu