Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V Dunaji boli prekročené najmä hodnoty hliníka a vanádu

Ekologická katastrofa v Maďarsku
Ekologická katastrofa v Maďarsku

BRATISLAVA - Vodohospodári v Dunaji po ekologickej havárii v maďarskej hlinikárni v Ajke namerali vo štvrtok a v piatok výrazne zvýšené koncentrácie hliníka a vanádu. Vyplýva to z analýzy meraní ťažkých kovov, ktorú dnes na internete zverejnil Slovenský vodohospodársky podnik.

Najvyššie hodnoty zistili vo štvrtok, v piatok ráno už znečistenie ustupovalo. Ministerstvo pôdohospodárstva už skôr tvrdilo, že vážne nebezpečie nehrozí.

Nešťastie v Maďarsku, ktoré sa označuje za najhoršiu ekologickú katastrofu v histórii tejto krajiny, si vyžiadalo najmenej sedem obetí. Jedovatý červený kal z pretrhnutej nádrže zasiahol viaceré obce, časť územia urobil prinajmenšom na istý čas neobývateľným. Nečistoty prenikli riekou Rába až do Mošonského Dunaja, odkiaľ sa dostali aj do hlavného toku. Maďarský premiér Viktor Orbán sa obáva, že poškodená hrádza pri nádrži hlinikárne sa opäť pretrhne. Úrady preto evakuovali blízku obec Kolontár.

Merania zo štvrtka ukázali, že koncentrácia hliníka v ústí Mošonského Dunaja dosiahla 12.900 mikrogramov na liter. Takmer 65-násobne tak prekročila hranicu 200 mikrogramov, ktorú požaduje tohtoročné nariadenie vlády o kvalite povrchových vôd. V piatok ráno klesla na 3145 mikrogramov. Hodnoty boli v menšej mierne prekročené aj v hlavnom toku Dunaja pri Veľkých Kosihách.

Vanád presiahol vo štvrtok v ústí Mošonského Dunaja požadovanú hodnotu päťnásobne. Experti ho namerali 107 mikrogramov na liter, hodnota by pritom mala byť len 20 mikrogramov. V piatok sa prítomnosť vanádu znížila na 44,3 mikrogramu na liter. V ústí mošonského ramena sa zistilo aj mierne zvýšenie jedovatého arzénu. Vo štvrtok koncentrácia dosiahla 11,9 mikrogramu, v piatok sa už znížila pod hranicu 7,5 mikrogramu.

Vodohospodári nameranými údajmi vážne znepokojení neboli. "Je to riadne prekročenie, ale dôležitý je ten trend pre nás, v podstate sa ukazuje výrazný pokles," povedal televízii TA3 Pavel Virág zo Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Biochemička Kateřina Věntusová z ekologického hnutia Greenpeace poznamenala, že namerané čísla nie sú úplne výnimočné, vyžadujú si však ďalší monitoring, a to nielen vody, ale aj sedimentov a prípadne rýb. Hliník by podľa nej predstavoval nebezpečie, ak by bol v kyslom prostredí. "V kyslom prostredí má hliník toxické a karcinogénne vlastnosti," povedala. Hodnota pH v rieke je však v súčasnosti nad sedem, čo znamená skôr zásadité prostredie.

V prípade vanádu sú jedovaté jeho zlúčeniny, vážne ochorenia spôsobuje prach s obsahom tohto prvku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu