Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Koncesná zmluva zanikla, PPP na stavbu severnej D1 nebude

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zhruba 75 kilometrov diaľnice D1 na severe Slovenska nebude stavať vybraný koncesionár prostredníctvom projektu verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt). Ministerstvo dopravy sa rozhodlo od zámeru upustiť, povedal dnes novinárom minister dopravy Ján Figeľ.

Pätica úsekov cesty by sa mala stavať za peniaze štátu v kombinácií s eurofondmi, v niektorých prípadoch pripadajú do úvahy nové PPP projekty.

Stavbu desiatok chýbajúcich kilometrov D1 v Prešovskom a Žilinskom kraji zverilo ministerstvo ešte pod vedením Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) združeniu okolo francúzskej spoločnosti Bouygues. Termín finančného uzatvorenia sa viackrát posúval, naposledy bol stanovený na 30. augusta.

"Ani do tohto stanoveného termínu zo strany koncesionára nebola dodaná finálna finančná uzávierka. Rozhodol som sa už ďalej nepredlžovať tento proces," vyhlásil Figeľ. Koncesná zmluva zanikla v posledný augustový deň, dodal. Štát podľa ministra uhradí konzorciu vynaložené náklady súvisiace so zámerom, najmä na vykonané prípravné práce. Má tiež záujem o projektovú dokumentáciu. Združenie si vraj neplánuje nárokovať za odstúpenie od zmluvy sankcie, či viesť súdne spory.

Celkovo mal štát za postavenie a prevádzku diaľnice počas 30 rokov zaplatiť koncesionárovi viac ako deväť miliárd eur. Figeľ chcel so súkromným partnerom dohodnúť výhodnejšie finančné podmienky pre štát. "Nová úroveň zamýšľaná na diskusiu bola medzi 190 a 210 milióna eur ročnej platby po dobu 30 rokov," tvrdil Figeľ. Konzorcium však podľa neho ešte nemalo túto ponúknutú úpravu dohodnutú s partnerskými bankami. V tendri združenie uspelo s ponukou 2,4 miliardy eur.

Kontrakt s konzorciom firiem, medzi ktorými sú aj slovenské stavebné spoločnosti Doprastav a Váhostav, ministerstvo uzatvorilo ešte na jar 2009. V poradí druhý z trojice naplánovaných balíkov PPP projektov sa nemohol naplno rozbehnúť pre výhrady Bruselu, ktoré sa týkajú vplyvu stavby na životné prostredie. Stavebné práce oddialili aj podmienky získania pôžičiek od bánk, ktoré sa sprísnili po prepuknutí svetovej hospodárskej krízy.

Na Slovensku sa zatiaľ podarilo naplno rozbehnúť iba jeden PPP projekt. S výstavbou zhruba 50 kilometrov rýchlostnej cesty R1 z Nitry do Banskej Bystrice začalo konzorcium Granvia. Súkromný kapitál sa mal využiť aj na budovanie technicky náročných úsekov D1 s tunelmi v okolí Žiliny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu