Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Za zrušenie PPP projektu D1 by malo konzorcium dostať 38 miliónov

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Konzorcium pod vedením francúzskej spoločnosti Bouygues by za prípravné práce na časti diaľnice D1 na severe Slovenska malo dostať od štátu 38 miliónov eur.

Ďalších 43 miliónov eur by mal štát za zrušený projekt verejno-súkromného partnerstva (PPP) vyplatiť externým poradcom a za konzervačné práce. Novinárov o tom dnes informoval minister dopravy Ján Figeľ (KDH), ktorý bude financie požadovať od vlády.

Dostavbu diaľnice D1 sa nepodarilo spustiť, keďže konzorcium nezískalo potrebný balík peňazí. Na finančné uzatvorenie projektu bol totiž potrebný aj chýbajúci súhlas Európskej komisie v oblasti životného prostredia, ktorou bola podmienená pôžička od Európskej investičnej banky.

PPP projekt na úseky v celkovej dĺžke 75 kilometrov na severnej časti diaľnice D1 rozbehla minulá vláda, plné rozbehnutie prác sa šesť krát odkladalo. Médiá aj vtedajšia opozícia upozorňovali, že projekt je predražený.

Predstavitelia súčasnej vlády v minulosti vyhlásili, že diaľnicu by mal priamo financovať štát v kombinácii s eurofondmi, v niektorých prípadoch údajne pripadajú do úvahy nové PPP projekty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu