Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rómčina by sa mohla rozšíriť do viacerých ZŠ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Výučba rómskeho jazyka a literatúry by sa mohla rozšíriť do viacerých škôl. Ministerstvo školstva plánuje na budúci rok vydať šlabikár v rómčine a učebnicu rómskeho jazyka a literatúry pre základné školy; neskôr by mali pribudnúť ďalšie dve knihy.

Záujem Rómov o výučbu materčiny je podľa zistení zatiaľ slabý, chýbajú aj učitelia, ovládajúci rómsky jazyk. Odborníci však tvrdia, že posilnenie výučby rómčiny by mohlo prispieť napríklad k lepším výsledkom rómskych detí.

Na Slovensku žije podľa odhadov niekoľko stotisíc Rómov; časť z nich býva v chatrčiach bez vody a elektriny. Práve zvýšenie vzdelanosti mladých Rómov s dostatočnou ponukou pracovných príležitostí by podľa odborníkov mohli prispieť k rastu životnej úrovne.

Ministerstvo školstva podľa hovorkyne Miriam Žiakovej v súčasnosti zabezpečuje podmienky na výučbu rómskeho jazyka a literatúry. O vytvorení škôl s vyučovacím jazykom rómskym, ako je to v prípade detí maďarského pôvodu, zatiaľ neuvažuje. "Rezort školstva doteraz nedostal požiadavku na vzdelávanie v rómskom jazyku zo strany rodičov ani prostredníctvom škôl," dôvodila Žiaková.

Nezáujem o výučbu rómčiny potvrdzujú aj oslovení riaditelia škôl s rómskym etnikom. "Nikto z rodičov neprejavil záujem," tvrdila riaditeľka základnej školy v obci Hodruša-Hámre Gabriela Bašková. Poznamenala, že v minulosti mali na škole rómsku učebnicu, pre nezáujem detí ju však nevyužili. "V súčasnosti už ani samotní rodičia nehovoria čistou rómčinou, do materinčiny stále častejšie vplietajú slovenské výrazy," dodala. Podobné skúsenosti majú aj na základnej škole v Spišskom Podhradí, kde pôsobí asistentka učiteľa, ovládajúca rómčinu. "S deťmi však hovorí po slovensky, na výučbu rómčiny sa nikto zo školákov ani rodičov nepýtal," reagovala zástupkyňa Želmíra Struharňanská.

Na základnej škole vo Zvolenskej Slatine by sa podľa riaditeľky Dariny Purdekovej zrejme našli záujemcovia o výučbu rómčiny. Väčšina rómskych detí v nultom a prvom ročníku totiž lepšie ovláda materinský jazyk ako slovenčinu. Učebnice rómčiny by využili aj na základnej škole vo Veľkom Šariši. "Malí žiaci majú jazykovú bariéru, šlabikáre v rómčine by sme ocenili," uviedla riaditeľka školy Alena Vargová.

Riaditeľka košického Súkromného gymnázia na Galaktickej Anna Koptová tvrdí, že Rómovia zo škôl s výučbou materčiny majú v zásade lepšie výsledky ako ich rovesníci bez tejto možnosti. "Rómske deti sú v slovenskom školskom systéme neúspešné, chýbajú podmienky na to, aby sa stotožnili so slovenskou školou," upozornila odborníčka, ktorá rozbehla pilotné projekty výučby rómčiny či rómskych reálií. Za nezáujem rodičov môže podľa nej aj spoločenský tlak a snaha podriadiť sa väčšinovej mienke. "Všetko rómske a cigánske je už desaťročia prezentované ako zlé," dodala. Rozšírená výučba rómčiny by podľa sociologičky Eleny Gallovej Kriglerovej prispela k väčšej tolerancii Rómov a pomohla samotným deťom. Poznamenala, že školy môžu zvoliť viacero alternatív - od výučby rómčiny či viacerých predmetov v tomto jazyku až po klasické menšinové školstvo. "To je však problematické, keďže môže viesť k segregácii - rómske deti budú automaticky chodiť do rómskych škôl a budú úplne vyčlenené," varovala.

V minulom školskom roku sa podľa Ústavu informácií a prognóz školstva prihlásilo k rómskej národnosti zhruba 1600 detí na základných a stredných školách, čo je iba zlomok z celkových približne 760.000 školákov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu