Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na učebnice rómčiny chýbajú učitelia

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva chystá pre rómske deti nové učebnice v ich rodnom jazyku, na väčšine škôl z nich však nebude mať kto učiť. Zhodli sa na tom zástupcovia škôl i odborníci. Úrad chce s prípravou učebníc pre deti rómskej menšiny začať v máji, do škôl by sa mali dostať v auguste budúceho roku.

S výučbou rómčiny či histórie rómskeho etnika z učebníc v ich materskom jazyku tak bude možné začať najskôr v školskom roku 2010/2011. "Na školách je málo učiteľov, ktorí vedia po rómsky alebo dokážu tento jazyk používať," povedala sociologička Elena Gallová Kriglerová. Upozornila, že ak má byť výučba efektívna, príprava učiteľov schopných vzdelávať žiakov v rómskom jazyku je nevyhnutná. "Dôležité tiež je, aby vzdelávanie v rómčine nebolo používané ako nástroj segregácie," zdôraznila.

Na Slovensku žije podľa odhadov zhruba 300.000 až 500.000 príslušníkov rómskeho etnika. Podľa Ústavu informácií a prognóz školstva sa v tomto školskom roku k rómskej národnosti hlásilo 2121 žiakov základných a stredných škôl z celkových 755.074 školákov. Vzdelávanie niektorých rómskych detí z osád je po ich nástupe do základnej školy problematické, keďže neovládajú základy slovenčiny a nemajú sociálne a hygienické návyky.

Nedostatok kvalifikovaných učiteľov rómskeho jazyka potvrdili aj zástupcovia oslovených škôl. "Hoci je o rómčinu a literatúru medzi deťmi záujem, chýbajú pedagógovia, ktorí tento jazyk ovládajú," uviedla zástupkyňa bilingválnej sekcie bratislavského gymnázia Jura Hronca Alena Oravcová. Na gymnáziu sa už niekoľko rokov vyučuje predmet rómske reálie. "Najprv treba pripraviť učiteľov, až potom by mali prísť na rad knihy," doplnil riaditeľ základnej školy v Jarovniciach Jozef Bugna.

Niektorí zástupcovia škôl s početnejším rómskym etnikom tvrdili, že medzi rómskymi deťmi a ich rodičmi nie je o výučbu materčiny veľký záujem. "Deti hovoria miestnym nárečím alebo po slovensky, rómsky jazyk takmer nepoužívajú," tvrdila riaditeľka základnej školy v Kamenici nad Cirochou Agáta Krajniaková. Pripomenula, že v minulosti prišli na školy rómske šlabikáre, o ktoré nebol záujem. Podobné skúsenosti má aj riaditeľka základnej školy v Plaveckom Štvrtku Emília Czagaňová.

Ministerstvo školstva namietlo, že vydaním novách učebníc "reaguje na požiadavku pedagógov a zástupcov rómskej inteligencie". Úrad plánuje vydať štyri tituly ako napríklad šlabikár pre 1. ročník základných škôl s vyučovacím jazykom rómskym či učebnicu rómskeho jazyka a literatúry pre základné a stredné školy. Náklad jednotlivých titulov určí na základe požiadaviek škôl.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu