Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vnútro dostane menej o 127 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra bude môcť na budúci rok minúť takmer 888,5 milióna eur. Oproti schválenému rozpočtu pre tento rok síce výdavky rastú o 22,0 milióna eur, v porovnaní s upraveným rozpočtom roku 2010 dochádza k poklesu o 127 miliónov eur, čo je 12,9-percentné zníženie.

"V prípade nezabezpečenia dodatočných výdavkov v roku 2010 nad rámec schváleného rozpočtu by bolo ohrozené plnenie platných zmlúv, čím by sa kapitola vystavovala riziku súdnych sporov. Výška schváleného rozpočtu pre rok 2010 v oblasti prevádzkových nákladov nepokrývala nároky na odmeny pre znalcov, čím tiež vznikal v rezorte dlh spôsobený neuhrádzaním faktúr," píše sa v návrhu rozpočtu, ktorý zverejnil rezort financií.

Rezort bude na budúci rok šetriť na platoch, v porovnaní s rokom 2010 predstavuje pokles 5,74 % (35,6 mil. eur). Desaťpercentné zníženie sa dotkne štátnych zamestnancov a zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, menej dostane aj minister a ušetrí sa na jednom mieste štátneho tajomníka. Zníženie o 10 percent sa ale nedotklo pedagogických zamestnancov Akadémie PZ a stredných odborných škôl. Osobné výdavky pre policajtov boli znížené o šesť percent a osobné výdavky pre hasičov a záchranárov boli znížené o päť percent, konštatuje sa v návrhu.

Oproti upravenému rozpočtu tohto roka klesajú výdavky na ochranu verejného poriadku a bezpečnosti v roku 2011 o 66,8 milióna eur na 667,6 milióna eur, čo je 9,1 percentné zníženie. Tieto prostriedky slúžia na zabezpečenie základných úloh na úseku poriadkovej polície, justičnej a kriminálnej polície, dopravnej polície, železničnej polície, inšpekčnej služby PZ, Kriminalisticko-expertízneho ústavu PZ, cudzineckej a hraničnej polície, špecializovaných útvarov polície a Migračného úradu Ministerstva vnútra SR. Ďalej sú tu rozpočtované výdavky na zabezpečenie výučby základného policajného vzdelania, prípravu nižších policajných dôstojníkov a špecializovaného vzdelania pre priamy výkon policajnej služby. Menej dostanú i záchranné zložky. Oproti upravenému rozpočtu roka 2010 klesajú výdavky záchranných zložiek na rok 2011 o 19,7 milióna eur (navrhuje sa 111,7 milióna eur), čo je 18,3 percentné zníženie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu