Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KOZ má výhrady k zvyšovaniu penzie o pevnú sumu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Odborári aj zamestnávatelia majú výhrady k viacerým zmenám v daňovom a sociálnom systéme, ktorými chce vláda posilniť príjmy rozpočtu. Zástupcom zamestnancov sa okrem iného nepozdáva návrh zvyšovať dôchodky o pevnú sumu v závislosti od inflácie.

Zamestnávatelia majú výhrady napríklad k rušeniu daňovej úľavy pre ľudí, ktorí si platia životné poistenie či dobrovoľné dôchodkové sporenie. O pripravovaných zmenách v odvodovom, sociálnom a daňovom systéme dnes diskutovali odborári so zamestnávateľmi a zástupcami vlády. Odborári spochybnili napríklad návrh, aby sa penzie zvyšovali o pevnú čiastku v závislosti od inflácie.

"Podľa našich prepočtov to znamená zníženie dôchodkov do budúcna," povedal novinárom viceprezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Vladimír Mojš. Dodal, že odborári nie sú proti zvyšovaniu dôchodkov o pevnú sumu, nesúhlasia však so súčasnou podobou návrhu. Prijateľné riešenie nekonkretizoval.

Nový spôsob valorizácie penzií naopak obhajoval minister práce Jozef Mihál (SaS). "Je podľa nášho názoru správny a sociálne spravodlivý," tvrdil minister. Rast dôchodkov o infláciu podľa neho zabezpečí penzistom zachovanie životnej úrovne. Pripustil, že znevýhodnení môžu byť dôchodcovia, ktorí poberajú vyššiu rentu. Na druhej strane však má vyhovovať penzistom s nižšími dôchodkami. "Zvýhodníme tých, ktorí sú najzraniteľnejší, ktorí majú dôchodky podpriemerné, a tých je väčšina," zdôraznil Mihál.

Dôchodky sa v súčasnosti zvyšujú tempom, ktoré sa odvíja od rastu priemernej mzdy a inflácie. Podľa návrhu ministerstva práce by sa od roku 2012 mala pevná suma, o ktorú sa zdvihnú, počítať z priemerného dôchodku. Z neho by sa určila fixná čiastka ako násobok, ktorý by zodpovedal percentuálnej miere inflácie. Mihál odhadol, že takýto spôsob zvyšovania penzií by o dva roky mohol zlepšiť hospodárenie Sociálnej poisťovne o zhruba 150 miliónov eur.

Zamestnávatelia sa postavili proti rušeniu daňovej úľavy pre ľudí, ktorí si dobrovoľne odkladajú peniaze na dôchodok alebo si platia životnú poistku. "Vnímame to ako trestanie tých, ktorý zodpovedne pristupujú k svojim financiám," poznamenal Rastislav Machunka z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ). Mihál pripustil, že návrh zatiaľ nemusí byť definitívny. "Predpokladám, že tá diskusia sa ešte prenesie na pôdu parlamentu," naznačil minister.

Tripartita ešte neprerokovala viaceré návrhy zmien v daňovom systéme, napríklad zvyšovanie sadzieb spotrebných daní z tabaku, piva, či dane z pridanej hodnoty. Diskutovať by o nich mala v utorok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu