Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vláda prerušila rokovanie o zavedení povinnej angličtiny

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda včera prerušila rokovanie o návrhu novely školského zákona, ktorá počítala s povinnou výučbou angličtiny na základných a stredných školách od budúceho školského roka.

Dôvodom boli údajne obavy, či štát dokáže zabezpečiť kvalitnú výučbu tohto cudzieho jazyka. Viacerí odborníci dlhodobo upozorňujú na nedostatok kvalifikovaných jazykárov na školách, výsledkom čoho sú vraj slabé znalosti žiakov.

"Zistíme si presné počty učiteľov, ktorí dnes sú na rekvalifikačných kurzoch a koľkí presne budú k dispozícii k 1. septembru budúceho roka," povedal po rokovaní vlády minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Tvrdil, že navrhovaná účinnosť zmien zatiaľ nie je ohrozená. Požadované materiály chce Jurzycov úrad pripraviť už na budúcotýždňové rokovanie vlády.

Anglický jazyk sa mal povinne učiť od tretieho ročníka základnej školy. Zámerom ministerstva školstva bolo, aby absolventi stredných škôl plynule komunikovali v tomto jazyku. Zavedenie povinnej angličtiny na školách ohlásila vláda premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) už v programovom vyhlásení.

Viacero výhrad voči norme malo ministerstvo vnútra; prekážalo mu napríklad, že návrh novely riešil iba čiastkové problémy. Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) po zasadnutí kabinetu upozornil, že pripomienka sa týkala najmä termínu zavedenia povinnej angličtiny. "Otázka je, či vieme od budúceho školského roka zabezpečiť kvalitné vyučovanie angličtiny na všetkých školách," poznamenal. O termíne zavedenia treba podľa neho diskutovať.

Podobný názor má aj premiérka, podľa ktorej by malo ministerstvo preveriť personálne zabezpečenie výučby. "Chceme si byť istí, že to vieme kvalifikačne a profesionálne zvládnuť," dodala.

Na Slovensku podľa ministerských štatistík vyučuje aspoň jeden cudzí jazyk vyše 18.300 pedagógov; z nich 1160 je nekvalifikovaných. Žiaci si v súčasnosti môžu vybrať celkovo zo šiestich cudzích jazykov; na niektorých školách prebieha tiež výučba v jazykoch národnostných menšín. Prvý cudzí jazyk si volia tretiaci, druhý si priberajú žiaci v šiestom ročníku základných škôl. Anglický jazyk pritom patrí k najpopulárnejším, podľa ministerstva školstva sa ho učia približne dve tretiny žiakov.

Norma počítala so zrušením tradičných polročných vysvedčení, ktoré mali už v tomto školskom roku nahradiť hodnotenia učiteľov. Verejnú listinu s vodotlačou mali školákom rozdávať len na konci školského roka, dokument mal obsahovať výsledky polročného i koncoročného hodnotenia žiaka. Klasické vysvedčenie na polroka by podľa návrhu dostali len tí školáci, ktorí oň písomne požiadajú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu