Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Radičovej vláda schválila desiatky opatrení

Premiérka Iveta Radičová
Premiérka Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) dnes schválila štyri desiatky krátkodobých opatrení, ktoré majú podporiť ekonomický rast Slovenska. Zámery jednotlivých ministerstiev plánuje kabinet prijať do konca tohto roka. Opatrenia by mali napríklad zvýšiť zamestnanosť a znížiť sociálne riziká, zlepšiť podnikateľské prostredie či vymáhateľnosť práva.

"Všetky tieto návrhy a opatrenia sa uskutočnia do konca tohto kalendárneho roka," povedala novinárom po dnešnom zasadnutí vlády Radičová. Balík zámerov je súčasťou plánu kabinetu ozdraviť verejné financie a podporiť ekonomický rast tak, aby sa premietol do zvýšenia životnej úrovne obyvateľstva, dodala.

Návrh opatrení predložili vláde jednotliví ministri po tom, čo ich o to pred niekoľkými týždňami požiadala samotná premiérka. Nechýba medzi nimi zámer vypracovať program výstavby diaľnic a rýchlostných ciest, či predĺženie doby vyplácania príspevku na podporu udržania zamestnania. Kabinet chce tiež umožniť pracovať rodičom, ktorí sa starajú o malé deti, a smerovať finančnú podporu pre investorov do regiónov s vysokou nezamestnanosťou.

Vláda plánuje ponúknuť mladým manželom možnosť znížiť si splátku hypotekárneho úveru počas dvoch rokov po narodení dieťaťa. Rodina by tak podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) v tomto období nesplácala istinu, ale iba úroky z pôžičky. Zároveň by sa však predĺžila doba splatnosti úveru. Minister tvrdil, že úrad už opatrenie prediskutoval s asociáciou bánk. Štát plánuje tiež zvoľniť podmienky pre uplatnenie nároku na štátny príspevok pri splácaní hypotéky pre mladých ľudí.

Radičovej kabinet chystá aj ďalšie zmeny, ktoré majú viesť k ozdraveniu verejných financií. Na budúci rok chce znížiť verejný deficit o 1,7 miliardy eur, a to kombináciou šetrenia štátnych výdavkov a zvýšenia rozpočtových príjmov. Jedným z opatrení má byť aj dočasné zvýšenie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na 20 percent zo súčasných 19 percent.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu