Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na Tatry vyliali tri milióny litrov vody

VYSOKÉ TATRY/PREŠOV - Bola to poriadna spŕška. Hasiči použili pri štvordňovom zásahu vo Vysokých Tatrách až tri milióny litrov vody! Do náročného boja s ohňom sa pritom zapojilo 681 profesionálnych aj dobrovoľných hasičov.

Všetka voda, ktorá sa na územie tatranského parku liala, pochádzala z batizovských štrkopieskov. "Sme radi, že nám táto nádrž postačovala," podotkol šéf popradských hasičov Adrián Takáč. Milión vody pritom použili zo vzduchu a dva milióny počas zásahu zo zeme. Hasiči si pochvaľujú, že vzdušný zásah bol v tomto prípade veľmi účinný. "Keď sa hasí zo vzduchu v lese, časť vody sa rozleje už v korunách stromov. Na kalamitnom území sa však dostane priamo na zem a vtedy sú výsledky hasenia oveľa lepšie," pripomenul A. Takáč.

Podľa jeho nadriadeného Miroslava Kanaša z krajského riaditeľstva hasičov v Prešove by privítali, keby mali k dispozícii väčší počet takzvaných oto-vakov. Tie slúžia hlavne v situáciách, keď je potrebné vysadiť hasiča zo vzduchu na zem. Ten potom priamo na území, kde horí, z oto-vaku strieka vodu na miesta, kde to je najviac potrebné.

Pre hasičov bol tatranský zásah úplne novou skúsenosťou, pretože doteraz hasili rozličné požiare budov či lesov, ale na kalamitnom území sa pri požiari takéhoto rozsahu ocitli prvýkrát. Dúfajú, že to bolo aj naposledy, ale príliš tomu neveria, lebo v Tatrách ešte stále zostáva na zemi polovica kalamitného dreva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu