Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Šéfkou SPF bude bývalá štátna tajomníčka Eva Šimková

Strane Most-Híd sa podarilo presadiť za šefa SPF Evu Šimkovú
Strane Most-Híd sa podarilo presadiť za šefa SPF Evu Šimkovú

BRATISLAVA - Na čelo Slovenského pozemkového fondu (SPF) zasadne Eva Šimková, bývalá štátna tajomníčka ministerstva hospodárstva v druhej vláde Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) za stranu ANO. Dohodli sa na tom dnes zástupcovia koaličných strán vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS).

Pôvodne na tento post navrhol minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd) bývalého šéfa fondu Františka Hideghétyho, proti tejto nominácii sa však zdvihla vlna kritiky a tak sa jej nakoniec vzdal.

Rovnako ako Hideghétyho aj Šimkovú navrhol do funkcie Most-Híd. "Všetci koaliční partneri vyslovili súhlas s touto nomináciou," vyhlásila po rokovaní Radičová. Na budúci týždeň by podľa premiérky vláda mohla rozhodnúť o jej vymenovaní.

Šimková v minulosti krátko pôsobila aj ako daňová expertka v spoločnosti Deloitte and Touche, predtým pracovala na ministerstve financií. Bola tiež v tíme súčasného ministra dopravy a niekdajšieho hlavného vyjednávača Jána Figeľa (KDH), ktorý rokoval o podmienkach vstupu Slovenska do Európskej únie.

Slovenský pozemkový fond spravuje poľnohospodársku a lesnú pôdu vo vlastníctve štátu, vydáva náhradné pozemky ľuďom, ktorým pôdu zhabala v minulosti komunistická strana v rámci znárodňovania. Predáva tiež majetok na účely privatizácie, výstavby alebo ťažby. Prvú nomináciu Mosta-Híd kritizovali médiá, koaličné KDH, proti bola aj Radičová. S Hideghétyho pôsobením vo fonde sa totiž spájalo viacero sporných prevodov pozemkov. Doposiaľ fondu šéfuje Ján Ilavský, ktorého do funkcie dosadil bývalý kabinet Roberta Fica (Smer-SD).

Most-Híd prišiel na koaličnú radu aj s ďalším návrhom - dočasne vymenovať ministra "bez ministerstva", ktorý by zodpovedal za problematiku životného prostredia až dovtedy, kým sa od novembra neobnoví zrušené ministerstvo životného prostredia. V súčasnosti spadá životné prostredie pod ministerstvo pôdohospodárstva, kde zaň zodpovedá predovšetkým druhý štátny tajomník Martin Ružinský.

Táto myšlienka sa však medzi vládnymi stranami neujala. "Kým nebude definitívne vymenovaný minister, tak takáto zmena by nepriniesla žiadny konkrétny efekt v prenášaní kompetencií v tomto rezorte," tvrdila Radičová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu