Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Antiplagiátorský systém vystrašil študentov, viac citujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nový systém ministerstva školstva na odhaľovanie plagiátov záverečných prác vraj prinútil študentov k zodpovednejšiemu a poctivejšiemu citovaniu použitých zdrojov. Precíznejší sú aj učitelia. Vyplynulo to z ankety medzi zástupcami vysokých škôl.

Antiplagiátorský systém spustilo ministerstvo pred pár mesiacmi, v jeho databáze sa nachádza vyše 64.000 prác. Skutočný prínos projektu sa podľa rektorov zvýši, keď do systému pribudne viac textov.

Systém na kontrolu originality bakalárskych či diplomových prác porovnáva originály s textami, ktoré do neho poslali vysoké školy. Keďže projekt odštartoval iba nedávno, v databáze sú najmä záverečné práce tohtoročných absolventov. Systém v súčasnosti využíva 26 z 33 slovenských vysokých škôl. Viaceré univerzity však pracujú aj s antiplagiátorským systémom vyvinutým Masarykovou univerzitou v Brne.

"Spustenie systému malo najmä psychologický účinok - študenti boli zodpovednejší pri písaní práce a opatrnejší pri používaných zdrojov," povedal prezident Slovenskej rektorskej konferencie Libor Vozár. Prípadné prekryvy originálov s cudzími textami vyhodnocovali školitelia diplomantov či členovia štátnicových komisií, plagiát sa vraj ani v jednom prípade nepreukázal. "Teoretická časť sa v zásade môže prekrývať, rozhodujúci bol prínos v skúmanej oblasti, vlastný vklad študenta," dodal.

Zavedenie systému ocenil aj rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave Rudolf Sivák, podľa ktorého pozitívne ovplyvnil najmä prístup študentov. "Práce sa robia viac samostatne, majú vyššiu kvalitu a zvýšila sa tiež citácia použitej literatúry," zhodnotil. Univerzita však využíva aj systém brnianskej univerzity, ktorý obsahuje neporovnateľne viac prác.

Zuzana Pucherová z Katedry ekológie a environmentalistiky na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre upozornila, že antiplagiátorský systém prinútil k väčšej zodpovednosti okrem študentov aj pedagógov. "Učiteľ musí precíznejšie pristupovať k čítaniu čiastkových textov, aby sa nestalo, že niečo prehliadne," poznamenala. Hoci autorom je študent, zodpovednosť je podľa nej aj na pedagógoch - školiteľoch.

Najstaršia a najväčšia vysoká škola na Slovensku - Univerzita Komenského (UK) pracuje okrem ministerského projektu aj so systémom brnianskej univerzity. "Osobne považujem za prínos aj to, že varujú potenciálnych plagiátorov pred možným odhalením," zhodnotil prorektor UK Ján Pekár. Predpokladá, že štátny systém bude dobrým pomocníkom pri odhaľovaní plagiátorov za niekoľko rokov, keď do databázy pribudne viac prác.

Viaceré vysoké školy trápi už niekoľko rokov problém so študentmi, ktorí pri písaní záverečných prác kopírujú texty iných autorov bez uvedenia ich mena. Častým zdrojom sú práce kolegov a internet.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu