Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vysoké školy trápi plagiátorstvo, problém sa rozmáha

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Viaceré vysoké školy majú aj v tomto akademickom roku problém so študentmi, ktorí pri písaní seminárnych či diplomových prác kopírujú texty iných autorov bez uvedenia ich mena.

Vyplynulo to z ankety medzi rektormi a prorektormi. Podľa niektorých sa plagiátorstvo rozmáha. Niekoľko univerzít už používa systém, ktorý pomáha pri odhaľovaní odpisov cudzích textov. S prevádzkou podobného programu počíta od budúceho akademického roku aj ministerstvo školstva.

"Máme skúsenosti s porušovaním autorského zákona študentmi pri písaní záverečných prác," povedala prorektorka Dagmar Valentovičová z Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave. Odpismi časti cudzích textov bez označenia ich autora si pri seminárnych, ročníkových či diplomových prácach pomáhajú aj poslucháči Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach či Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. "Vyskytli sa prípady na štyroch fakultách, keď študent doslovne odpísal časť teoretickej i aplikačnej časti záverečnej práce," potvrdila prorektora pre pedagogickú činnosť Milota Vetráková z UMB. Za krádež cudzích textov bez ich označenia či napísanie záverečnej práce inou osobou pritom študentom hrozí aj vylúčenie zo školy.

Niektorí zástupcovia vysokých škôl upozornili, že problém plagiátorstva narastá. "Zvyšuje sa počet odpisov textov z internetu najmä v prípade seminárnych prác," uviedla Vetráková. Podobné skúsenosti zaznamenali aj na trnavskej UCM. "Najčastejšími zdrojmi odpisovania sú diplomové a bakalárske práce z iných škôl s podobným zameraním," zhodnotila Valentovičová. Ďalším zdrojom je internet.

Práve na internete možno tiež nájsť početné inzeráty s ponukou na vypracovanie záverečnej práce za finančnú úhradu. Vetráková potvrdila, že takéto ponuky od absolventov štúdia na webe našli. "Nemáme však vedomosť o využití alebo nevyužití tejto ponuky," doplnila.

Odhaliť plagiátorstvo nie je podľa zástupcov vysokých škôl jednoduché. "Nie je v silách každého pedagóga, aby si pamätal podobnosti medzi prácami, ktoré čítal," uviedol rektor UK František Gahér. Najväčšia univerzita na Slovensku bude preto pri odhaľovaní plagiátov používať systém Theses z Masarykovej univerzite v Brne, ktorý dokáže v priebehu niekoľkých sekúnd porovnať zadanú prácu s tisíckami dokumentov. Rovnaký systém už používa aj Ekonomická univerzita (EU) v Bratislave. "Do tohto systému vkladajú svoju záverečnú prácu všetci študenti, ktorí v tomto roku končia štúdium na univerzite," doplnila Kamila Kaššová z Centra komunikácie a vzťahov s verejnosťou EU. Softvér na odhaľovanie plagiátorstva plánuje zakúpiť aj UMB.

Systém overovania pôvodnosti bakalárskych, diplomových doktorandských dizertačných, rigoróznych i habilitačných prác pripravuje aj ministerstvo školstva. Jeho prevádzku plánuje od nasledujúceho akademického roka. Na 33 verejných, súkromných a štátnych vysokých škôl každoročne ukončí bakalárske, magisterské a inžinierske štúdium zhruba 60.000 poslucháčov denného a diaľkového štúdia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu