Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Gašparovič zvažuje, či podpíše obnovenie ministerstva

Prezident Ivan Gašparovič
Prezident Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič zvažuje, či podpíše zákon, na základe ktorého sa má od septembra obnoviť ministerstvo životného prostredia. Napísal to dnes denník Pravda. Ministerstvo by malo podľa hlavy štátu získať viac kompetencií, než navrhla vláda.

Definitívne sa má prezident rozhodnúť do konca budúceho týždňa. Parlament oživenie úradu schválil v zrýchlenom konaní 11. augusta.

"Nie som stotožnený s náplňou práce ministerstva a už vôbec nie s tým, či ministerstvo životného prostredia má byť v systéme štruktúry vlády," povedal Gašparovič v rozhovore pre denník. V prípade, že by obnovenie úradu vetoval, mohlo by to zbrzdiť naštartovanie jeho činnosti. Na prípadné prelomenie odmietavého postoja hlavy štátu však má koalícia v parlamente dostatok hlasov.

O svojom postoji prezident vraj už informoval premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS) aj predsedu vládneho Mostu-Híd Bélu Bugára. Práve zástupca tejto strany by mal kreslo ministra na obnovenom úrade obsadiť.

Gašparovič na rozdiel od vlády presadzuje vznik ministerstva lesov, vôd a životného prostredia. Tento úrad by mal získať časť kompetencií, ktoré malo ministerstvo pôdohospodárstva. "Posledné živelné pohromy naznačujú, že takéto rozhodnutie by bolo oveľa správnejšie," vyhlásil prezident.

Zrušenie ministerstva životného prostredia od júla presadila predchádzajúca vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorá jeho agendu presunula pod ministerstvo pôdohospodárstva. Zaniklo aj ministerstvo výstavby. Zmeny mali podľa predbežných odhadov ušetriť ročne do približne 13,28 milióna eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu