Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MŽP sa má obnoviť od septembra, ministra navrhne Most-Híd

Budova ministerstva životného prostredia
Budova ministerstva životného prostredia

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia, ktoré od júla zrušila predchádzajúca vláda, by malo čoskoro obnoviť svoju činnosť. Vyplýva to z návrhu novely kompetenčného zákona, ktorý dnes schválil kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Parlament by mal o návrhu rozhodnúť v zrýchlenom konaní zrejme v auguste hneď po tom, čo schváli programové vyhlásenie vlády.

Plánované obnovenie úradu privítala ekologická organizácia Greenpeace. Vládna predloha počíta s tým, že ministerstvo začne opäť fungovať od septembra. Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd) však pripustil, že ak by prezident Ivan Gašparovič zmenu zákona vetoval, mohlo by sa obnovenie úradu ešte o mesiac zdržať.

Vznikom ministerstva životného prostredia sa opäť zmení aj súčasný oficiálny názov ministerstva pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja, ktoré po zaniknutom úrade prevzalo agendu, a to na ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Kabinet navrhol, aby sa normou parlament zaoberal v zrýchlenom konaní; odôvodnil to okrem iného zabezpečením rýchlej pomoci ľuďom postihnutým rozsiahlymi záplavy z prelomu mája a júna.

Meno nového ministra životného prostredia navrhne podľa koaličnej zmluvy Most-Híd. Na obsadení kresla sa však podľa médií nevedia v strane Bélu Bugára dohodnúť; pre nezhody v súvislosti s menom nového ministra chcel vraj opustiť stranícke rady zakladateľ Mosta-Híd a exminister výstavby László Gyurovszky, ktorý však svoje rozhodnutie neskôr zmenil a v strane zostal.

Najhorúcejším kandidátom na ministra je údajne druhý štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Martin Ružinský (nominant Mosta-Híd), ktorý má na starosti práve obnovu ministerstva životného prostredia. Viaceré mimovládne organizácie však Ružinskému vyčítali pôsobenie v štátnej ropovodnej spoločnosti Transpetrol.

Navrhovaná novela kompetenčného zákona zatiaľ neobsahuje zmeny v pôsobení ministerstva dopravy. Koalícia sa pri rokovaniach o rozdelení postov vo vláde už skôr dohodla, že ministerstvo dopravy získa širšie kompetencie. Pod úrad má prejsť tiež právomoc koordinovať čerpanie eurofondov. Tú má v súčasnosti po zmene presadenej predchádzajúcim kabinetom premiéra Roberta Fica (Smer-SD) Úrad vlády. Na zmenách zákona v súlade s dohodami koaličných strán sa podľa premiérky Radičovej pracuje, platiť by mohli od novembra.

Bývalý kabinet presadil zrušenie ministerstiev životného prostredia a výstavby, ktorých agenda prešla pod iné ministerské úrady. Zmeny mali podľa predbežných odhadov ušetriť ročne do približne 13,28 milióna eur. Viaceré médiá však informovali, že počet úradníkov sa prakticky nezmenil a úspory budú minimálne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu