Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vláda potvrdila zánik MŽP a MVRR, o úsporách nehovorí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda dnes formálne potvrdila zánik Ministerstva životného prostredia SR a Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR ako samostatných rezortov. Ak zmeny odsúhlasí parlament, exekutíva bude po novom fungovať od 1. júla.

Vláda navrhuje zlúčiť rezort pôdohospodárstva s envirorezortom a vytvoriť zlúčené Ministerstvo pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR. Pod ministerstvo kultúry podľa vládneho návrhu prechádza nová kompetencia - cestovný ruch, ktorý sa dostane aj do jeho názvu.

Ministerstvo hospodárstva sa má zlúčiť s ministerstvom výstavby, v názve zlúčenej inštitúcie budú obe jeho zložky. Ministerstvo vnútra preberá kompetencie územného a stavebného poriadku, čo umožní zrušiť krajské stavebné úrady. Pôsobnosť rezortu výstavby prechádza na Ministerstvo pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja v oblasti regionálneho rozvoja, okrem koordinácie využívania finančných prostriedkov z fondov Európskej únie, ktorá prechádza na Úrad vlády SR.

Názov ministerstva školstva sa zmení tak, že doň pribudnú slová: vedy, výskumu a športu. Materiál nevyčísľuje náklady na reorganizáciu, ani potenciálne úspory. "V súčasnosti nie je možné vyčísliť mzdové náklady v súvislosti s poskytnutím odstupného, keďže nie je známy počet zamestnancov, ktorí v rámci presunov pôsobností prejdú na iné ministerstvá a Úrad vlády SR," uvádza návrh. Vo všeobecnosti možno predpokladať "významnú úsporu verejných financií".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu