Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ministerstvo životného prostredia sa obnoví od septembra

Budova ministerstva životného prostredia
Budova ministerstva životného prostredia

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) by malo obnoviť svoju činnosť od septembra. Rozhodli o tom dnes poslanci. Zrušenie úradu od júla presadila predchádzajúca vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorá jeho agendu presunula pod ministerstvo pôdohospodárstva.

Stredopravá koalícia sa na obnovení MŽP dohodla ešte počas koaličných rokovaní. Post obsadí zástupca strany Most-Híd, strana jeho meno zatiaľ nezverejnila.

Parlament o návrhu na obnovenie ministerstva životného prostredia rozhodol v zrýchlenom konaní. Plánované oživenie úradu už skôr privítala napríklad ekologická organizácia Greenpeace. Návrh podporilo 80 zo 150 zákonodarcov. Prekvapujúco za zmenu zahlasoval aj poslanec opozičného Smeru-SD Miroslav Číž.

Zákon musí podpísať ešte prezident Ivan Gašparovič. V prípade, že ho bude vetovať, normu by opäť posudzovali poslanci. To by mohlo rozbeh úradu zdržať. Vznikom ministerstva životného prostredia sa opäť zmení aj súčasný oficiálny názov ministerstva pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja, a to na ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Predchádzajúca koalícia Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS presadila okrem zrušenia ministerstva životného prostredia aj ukončenie fungovania ministerstva výstavby, ktorého agendu prerozdelili pod iné ministerstvá. Zmeny mali podľa predbežných odhadov ušetriť ročne do približne 13,28 milióna eur. Viaceré médiá však informovali, že počet úradníkov sa prakticky nezmenil a úspory budú minimálne. Takzvaný kompetenčný zákon čaká v blízkej budúcnosti ďalšia novela. Koalícia chce totiž presadiť širšie kompetencie pre ministerstvo dopravy či ďalšie zmeny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu