Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kombajny štartujú do polí

REGIÓNY - Teplé víkendové počasie konečne vyhnalo do polí družstevníkov na západnom Slovensku. Hoci sa žatva omeškala a veľkú časť úrody zničil ľadovec, zatiaľ sa zdá, že chleba na našich stoloch by malo byť dosť. Poľnohospodári veria, že suché počasie vydrží.

"Predbežne sa dá povedať, že úroda obilnín oproti vlaňajšku môže byť nižšia o 10 až 15 percent, napríklad pri jačmeni odhadujeme výnosnosť 4,8 tony z hektára. Všetko však záleží na tom, ako sa vyvinie počasie. Ostáva dúfať, že ďalšie dažde nevymyjú z pšenice lepok a neznížia tým jej kvalitu," povedal riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej správy (RPVS) v Leviciach Radoslav Beluš. Levický okres je rozlohou 90-tisíc hektárov ornej pôdy najväčším poľnohospodárskym regiónom Slovenska. Podľa šéfa RPVS v Nitre Jozefa Baku poľnohospodári v regióne stačili zožať zatiaľ len do 10 percent úrody a prvé zbery ukázali, že lepok v obilninách je kvalitný.

Keďže v skladoch je stále nadbytok obilia z vlaňajška, problémom zrejme budú skladovacie priestory. Veľké množstvo úrody zničil ľadovec v okolí Vrábeľ, Šale, Šurian či Žemberoviec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu