Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko zatiaľ nezníži počty svojich ambasád vo svete

Slovenské veľvyslanectvo v Budapešti
Slovenské veľvyslanectvo v Budapešti (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Slovensko aj napriek negatívnym dopadom hospodárskej krízy počet svojich ambasád v zahraničí zatiaľ nezníži. Vyplýva to z vyjadrenia hovorcu ministerstva zahraničných vecí Juraja Tomagu. Bratislavu zastupuje za hranicami zhruba 90 veľvyslanectiev, konzulátov či misií. Na ich fungovanie by malo smerovať tento rok z rozpočtu ministerstva zhruba 64,78 milióna eur, čo je približne 60 percent z celkových zdrojov rezortu.

"K prehodnocovaniu siete Zastupiteľských úradov Slovenskej republiky v zahraničí zatiaľ nedošlo. Ak ku nemu dôjde, tak sa bude vykonávať na základe našich zahraničnopolitických a ekonomických záujmov, ako aj efektívneho vynakladania verejných financií," uviedol Tomaga.

Slovensko nedávno ešte počas predchádzajúcej vlády otvorilo veľvyslanectvo v Čiernej Hore v Podgorici. Zatvorila sa však pobočka zastupiteľského úradu v nemeckom Bonne.

Z dostupných informácií zatiaľ nie je známe, ako sa minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ) plánuje vyrovnať so zámerom jeho straníckeho kolegu a ministra financií Ivana Mikloša znížiť výdavky na platy v štátnej a verejnej správe o desať percent. Mikloš od opatrenia očakáva, že štátu sa podarí znížiť vysoký rozdiel medzi príjmami a výdavkami, ktorý v tomto roku zrejme vysoko presiahne medzinárodne uznávanú hranicu troch percent hrubého domáceho produktu.

Pre šetrenie verejných financií naopak zvažuje uzavretie viacerých veľvyslanectiev Česko. Podľa stredajších neoficiálnych informácií chce český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg zrejme uzavrieť päť ambasád - dve v Južnej Amerike, dve v Afrike, jednu v Ázii, a taktiež jeden konzulát v Indii. České ministerstvo a vláda však presný zoznam krajín tají. Dôvodom ukončenia misií sú škrty v štátnom rozpočte. Česká diplomacia zvažuje zriadenie spoločných úradov s inými krajinami EÚ.

Slovenské zastupiteľské úrady v zahraničí zastupujú záujmy krajiny, vykonávajú konzulárnu činnosť či podporujú rozvoj vzťahov medzi oboma štátmi na rôznych úrovniach. Taktiež pomáhajú slovenským občanom, ktorí potrebujú v cudzine pomoc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu