Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Počet sobášov uzatvorených na ambasádach rastie

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Práca v zahraničí, túžba po exotike či snaha vyhnúť sa stresu z veľkej domácej svadby vedie niektorých slovenských snúbencov spečatiť manželský zväzok v cudzine.

Ich počet rastie. Kým minulý rok na slovenských zastupiteľských úradoch v zahraničí uzavrelo sobáše 57 párov, pred troma rokmi to bolo len osem dvojíc. Informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí. Podiel sobášov na ambasádach je však stále zanedbateľný v porovnaní s celkovým počtom svadieb.

"Jedným z dôvodov je to, že je to pre občanov praktické, keďže v cudzine žijú a pracujú. Ďalším dôvodom môže byť snaha vyhnúť sa usporiadaniu veľkej svadby na Slovensku," uviedol hovorca ministerstva Peter Stano. Kroky zaľúbencov do zahraničia vraj vedie aj túžba vlastniť sobášny list z exotickej destinácie. V neposlednom rade mnohé páry spoja sobáš v zahraničí aj so svadobnou cestou, zhrnul dôvody Stano.

Počas prvého polroka tohto roka ministerstvo zahraničných vecí zaevidovalo takmer dve desiatky svadieb na svojich zastupiteľských úradoch. Slováci sa brali napríklad na veľvyslanectvách v Ríme, Bonne, Bruseli, Canberre, Teheráne či Tel Avive.

Vo väčšine prípadov si vraj zaľúbenci povedia svoje áno na ambasádach bez účasti rodinných príslušníkov a zväčša dokonca aj bez priateľov.

Podmienky uzatvorenia manželstva v cudzine na slovenskej ambasáde sa podľa Stana nelíšia od požiadaviek na Slovensku. Namiesto kňaza či zástupcu mestského úradu sa však do úlohy oddávajúceho postaví veľvyslanec. "Správny poplatok za samotný obrad je 165,5 eura," poznamenal Stano.

Hovorca ministerstva tiež zdôraznil, že sobášenie na zastupiteľských úradoch je skôr núdzová služba určená pre Slovákov, ktorí sa dlhodobo zdržiavajú v cudzine. Veľvyslanectvo v cieľovej krajine podľa Stana žiadosť posúdi a vyhovie jej v závislosti od časových, priestorových a pracovných možností. Snúbencom, ktorí snívajú o exotike, odporučil, aby sa zosobášili pred úradmi danej krajiny a svoje spojenie si nechali dodatočne na Slovensku zlegalizovať.

Podiel svadieb v cudzine je stále zanedbateľný v porovnaní s celkovým počtom svadobných obradov. Vlani uzavrelo sobáše na Slovensku viac ako 26.000 párov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu