Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Jurzyca neplánuje posilniť náboženstvo na školách

Eugen Jurzyca
Eugen Jurzyca

BRATISLAVA - Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) neplánuje na základných a stredných školách zvýšiť počet hodín náboženstva, ktoré si žiaci môžu zvoliť namiesto etiky. Kým v minulosti museli školy venovať náboženskej výchove alebo etike aspoň hodinu týždenne, po spustení školskej reformy sa počet povinných hodín znížil v niektorých ročníkoch na polhodinu za týždeň.

Zástupcovia cirkví v minulosti žiadali posilniť výučbu náboženstva a etiky na školách. "Platí status quo. Je to ďalšia oblasť, ktorú nemáme v pláne otvárať," povedal Jurzyca. Upozornil však na snahu vlády zrovnoprávniť postavenie štátnych, cirkevných a súkromných škôl a školských zariadení vo viacerých oblastiach vrátane financovania. Časť rodičov i zástupcovia cirkví v minulosti napríklad žiadali, aby boli dotácie zo strany samospráv rovnaké pre cirkevné i štátne zariadenia. Petíciu za ich rovnoprávne financovanie podpísalo podľa jej organizátora Jána Košúta takmer 80.000 ľudí, v blízkej budúcnosti ju plánuje odovzdať na Úrade vlády.

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) dlhodobo presadzuje, aby sa posilnil "morálno-etický rozmer vo výučbe". "Ide nám o to, aby bola zachovaná hodina, aby sa viac neškrtalo," uviedol hovorca KBS Jozef Kováčik. Poznamenal, že zástupcovia cirkvi budú s kabinetom premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) pokračovať v dialógu. "Predpokladám, že aj táto otázka postupne príde na rokovania," dodal.

Skrátenie povinnej výučby náboženstva v niektorých ročníkoch spôsobilo podľa Augustína Hriadela z Diecézneho školského úradu pri nitrianskom biskupstve napríklad to, že náboženstvo sa učí raz za dva týždne. "Predmet je nezriedka zaradený na koniec vyučovania, keď sú deti ťažko zvládnuteľné a ich pozornosť je oslabená," upozornil. Spomenul aj prípad, keď riaditeľka jedného gymnázia údajne posilnila etiku o jednu hodinu týždenne, na náboženstvo však ponechala len povinnú polhodinu.

Náboženstvo, ktoré sa na školách "učilo" aj za socializmu, bolo po páde režimu nepovinným predmetom; postupne sa v alternácii s etikou stalo povinným voliteľným predmetom na druhom stupni základných škôl a v prvom a druhom ročníku stredných škôl. Rozhodnutím exministra školstva Martina Fronca (KDH) bolo od školského roka 2004/2005 povinným voliteľným predmetom aj v prvom až štvrtom ročníku základných škôl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu