Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Najvyšší súd sa bude opäť zaoberať pezinskou skládkou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Najvyšší súd sa bude opätovne zaoberať spornou skládkou odpadu v Pezinku, ktorej výstavba a následná prevádzka vyvolala vlnu protestov. Rozhodol o tom koncom mája Ústavný súd, o jeho verdikte dnes informovalo Centrum pre práva občana Via Iuris, ktoré poskytuje právnu pomoc Pezinčanom.

Najvyšší súd vlani v máji zrušil povolenie na skládku, následne však Ústavný súd pozastavil účinnosť jeho rozhodnutia. Na skládku sa tak opäť začal navážať odpad. Najvyšší súd svojimi rozhodnutiami ohľadom skládky podľa Ústavného súdu porušil ústavné práva prevádzkovateľa - spoločnosti Ekologická skládka.

Podľa verdiktu Ústavného súdu bolo napríklad porušené právo spoločnosti na súdnu ochranu či práva vlastniť a pokojne užívať majetok. Ústavný súd zároveň zrušil rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorý prevádzku skládky minulý rok zakázal.

"S viacerými dôvodmi uvedenými v náleze Ústavného súdu sa nestotožňujeme, ale samozrejme, rešpektujeme ho," povedala právnička občianskej iniciatívy Skládka nepatrí do mesta Zuzana Čaputová. Upozornila, že verdikt Ústavného sudu nepotvrdzuje zákonnosť skládky, keďže to nebolo predmetom konania. V spore pred Najvyšším súdom sú vraj pripravení predložiť "významné argumenty o nezákonnosti povolenia skládky, ako napríklad rozpor povolenia skládky s územným plánom".

Územné rozhodnutie pre kontroverznú skládku pred časom potvrdilo ministerstvo výstavby. Jedno z kľúčových rozhodnutí pre skládku vydal pred troma rokmi bratislavský krajský stavebný úrad pod vedením Jána Mana mladšieho pre firmu, na čele ktorej stál Manov otec. V orgánoch tejto firmy bol podľa aktivistov aj sám Man mladší. Proti tomu sa postavilo mesto Pezinok pre údajný rozpor územného rozhodnutia s územným plánom mesta.

Do sporu zasiahli aj Najvyšší a Ústavný súd. Skládka v susedstve domov Pezinčanov vyvolala vlnu nevôle medzi obyvateľmi mesta i aktivistami. Jej výstavbu a následnú prevádzku sprevádzali viaceré demonštrácie, proti sa postavili aj známi umelci. Napriek opakovaným protestom sa na ňu začal navážať odpad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu