Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Areál SAV vzbĺkol asi po výbuchu fľaše s plynom

Z budovy evakuovali niekoľko ľudí Zobraziť galériu (6)
Z budovy evakuovali niekoľko ľudí (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bratislavský areál Slovenskej akadémie vied (SAV) dnes dopoludnia zachvátil požiar. Hasiči dostali plamene v budove Virologického ústavu na Patrónke po niekoľkých hodinách pod kontrolu, udalosť zrejme zapríčinil výbuch fľaše s plynom. Povedali to zástupcovia hasičov. Pri požiari sa vraj nikto nezranil, do ovzdušia pravdepodobne neunikli žiadne nebezpečné látky.

"Požiar je lokalizovaný, prebiehajú likvidačné práce," poznamenal Dušan Timko z Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta Bratislavy. Na mieste zostali už len jednotky, ktoré dohášajú ohniská, prezerajú a odvetrávajú priestory, dodal. Niekoľko hasičov bude monitorovať lokalitu aj v nočných hodinách.

Presná príčina požiaru ani výška škôd zatiaľ nie sú známe. Hasiči pripustili, že plamene mohli zbĺknuť po explózii acetylénovej fľaše. "Niečo určite vybuchlo, pretože je narušený jeden múr. Tých druhov plynov v tlakových fľašiach tu bolo viacej," tvrdil Timko. Príčina požiaru môže byť podľa neho známa po tom, čo hasiči prezrú črepiny v okolí.

Oheň sa rozšíril v časti šesťpodlažnej budovy, kde na jednej strane dochádzalo k rekonštrukcii fasády. Z budovy museli podľa skorších informácií evakuovať niekoľko ľudí, hasiči sa snažili do bezpečia dostať tiež laboratórne zvieratá. Internetový portál Sme.sk upozornil, že najväčšie škody mohli vzniknúť na biologickom materiáli. Budovu totiž odpojili od elektriny, čím vyradili z prevádzky aj mraziarenské boxy.

Hasičom sa podľa Timka podarilo z horiacej budovy zachrániť dátovú jednotku so vzácnymi vedeckými údajmi. "Malo to nevyčísliteľnú hodnotu," poznamenal Timko. Podľa portálu TVNoviny.sk sa pred požiarom uchovali dáta z 20-ročného výskumu možnej liečby Alzheimerovej choroby.

Oheň podľa zistení likvidovali asi tri desiatky hasičov. Požiar začala prešetrovať polícia. "Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia," poznamenala policajná hovorkyňa Petra Hrášková.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu