Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Horúčavy ohrozujú ľudí aj na horách, varujú horskí záchranári

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Kolaps po náhlych zdravotných komplikáciách, dehydratácia, úpal či dokonca popáleniny zo slnečného žiarenia patria k rizikám túry vo vysokohorskom prostredí v horúcom počasí, ktoré v súčasnosti panuje na Slovensku.

Hoci od turistiky horskí záchranári návštevníkov neodrádzajú, dôležitá je zvýšená opatrnosť, povedal riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

"Organizmus je v týchto vyšších teplotách namáhaný viac, možné skryté ochorenia, o ktorých človek nevie, sa nečakane môžu prejaviť," uviedol Janiga. Náhly kolaps ľudí na túre so srdcovocievnymi ochoreniami môže navyše postihnúť turistov v rôznom veku. Len nedávno napríklad na horách, kde je v týchto dňoch aj vo výške 1500 metrov nad morom v tieni vyše 20 stupňov, skolaboval len 37-ročný muž. Vlna horúčav si na prelome júna a júla v priebehu troch dní na slovenských horách vyžiadala tri obete.

Obranou proti nadmernej námahe je podľa záchranárov dodržiavanie pitného režimu, tekutiny však nesmú byť alkoholické. Ľudia by tiež mali zvážiť dĺžku a cieľ výletu. "Rozumné je tiež vyraziť na výlet už pri východe slnka," poznamenal Janiga.

Na horách je dôležitá práve ochrana pred slnečným žiarením, ktoré je vo výškach intenzívnejšie ako v nížinách. Turisti by mali mať dostatočne tienenú hlavu a chránenú pokožku, zo slnečných lúčov môže vzniknúť úpal ako aj popáleniny prvého či druhého stupňa.

Napriek slnečnému počasiu však môže turistov na výlete zaskočiť nečakaný príchod búrky. Prudký lejak a výrazné ochladenie u niektorých ľudí podľa Janigu vyvolávajú až panické stavy, v ktorých sa snažia dovolať pomoci horských záchranárov. Búrky, ktoré prichádzajú najčastejšie popoludní, trvajú zvyčajne do dvoch hodín, neskôr sa počasie opäť upraví.

Okrem premočenia a pocitu chladu pri búrkach turistom hrozí zásah bleskom. "Určite sa netreba schovávať pod vysoké stromy či do menších jaskyniek či pod skalné previsy," upozornil Janiga. Lepšie je čupnúť si a prudkú búrku prečkať. Zásahy bleskom si v minulosti na Slovensku vyžiadali viacero životov. V roku 2008 napríklad po zásahu bleskom na Súľovskom hrade zomrela matka a jej dvojročné dieťa, otec utrpel šok, pomoc na miesto privolal ich päťročný syn.

Aj napriek rizikám však túry vo vysokohorskom prostredí práve v týchto dňoch lákajú. "Hory sú teraz krásne, nechceme teda turistov od výletu odhovárať, treba však byť vnímavejší k svojmu telu," poznamenal Janiga. Vážnejším zdravotným ťažkostiam totiž predchádzajú príznaky, napríklad malátnosť, únava či závraty. Turisti by sa v takom prípade mali rozhodnúť pre návrat.

Horúce počasie by podľa predpovedí meteorológov malo na Slovensku trvať do konca týždňa. Teploty počas dňa vystúpia aj na viac ako 30 stupňov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu