Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európu sužujú horúčavy, v Nemecku zabíjala búrka

Búrka v Nemecku vyvracala stromy
Búrka v Nemecku vyvracala stromy

BERLÍN/MADRID - Veľké horúčavy stále sužujú západ a stred Európy, kde sa teploty šplhajú k 40 stupňom Celzia. V Španielsku si rekordné teplá vyžiadalo životy už štyroch ľudí. V Nemecku sa na diaľnici pri Balte rozteká asfalt, kým na západ krajiny dorazili búrky, ktoré ochromili hlavné železničné trasy, zabili jednu ženu a mnohých ľudí zranili.

V Nemecku dosiahli v pondelok teploty miestami až 39 stupňov Celzia. To spôsobilo, že sa podľa agentúry DPA na niekoľkých kilometroch diaľnice A20 pri Rostocku povrch vozovky zmenil na tekutú hmotu. Pri dolnosaskom Seesene na diaľnici A7 sa zase vplyvom tropických teplôt posunuli betónové panely. Vodiči tak budú musieť v týchto úsekoch v najbližších dňoch jazdiť len 40 kilometrovou rýchlosťou a len po odstavnom pruhu.

Husto osídlené Severné Porýnie-Vestfálsko po vlne horúčav zasiahli prudké búrky, ktoré spôsobili masívne výpadky spojov na nemeckých železniciach. Blesky a popadané stromy postihli mnohé trasy, dĺžku výpadkov nedokázala železničná spoločnosť Deutsche Bahn zatiaľ ani odhadnúť.

V Dolnom Sasku prišla v meste Nordhorn o život cyklistka. Schovala sa aj so svojím psom pred búrkou do jedného domčeka, na ktorý spadol vyvrátený topoľ a ženu zabil, uviedla agentúra DPA. V Mönchengladbachu zranili vetvy odlomené zo stromov štyri deti, v Aachene zase automobilistov. V Bonne utrpela vážne zranenia žena (62), ktorú zasiahol kus plotu na stavenisku, ktorý rozniesla víchrica. Na diaľnici A30 strhol víchor lešenie a jedna jeho rúra prerazila čelné sklo prechádzajúceho auta. Vodič (35) a jeho spolujazdkyňa (22) sa našťastie len ľahko zranili.

Búrka prechádzala Nemeckom od severozápadu a zanechávala za sebou pás skazy. V prístave Leer napáchala škody za dva milióny eur, keď víchor s rýchlosťou 110 kilometrov za hodinu strhol rozostavanú nákladná loď dlhú 157 metrov a širokú 17 metrov. Vzpriečil ju tak, že obrovskou silou vrazila do stien dokov. Prístavný žeriav po náraze vypadol z koľajníc, prevrátil sa a spadol na loď a strechy dvoch domov. Polícia teraz vyšetruje, či bola loď riadne upevnená.

Ostrov Dune pri Helgolande zasiahlo dokonca tornádo. Napáchalo rozsiahle škody a zranilo viacero ľudí. Miestny kemping bol prakticky zničený, na neďalekom letisku vietor prevrátil malé vrtuľové lietadlo.

Počet obetí horúčav stúpol v Španielsku, kde teploty miestami dosahujú 38 stupňov Celzia. Od stredy do pondelka zomreli v Španielsku na následky horúčav už štyria ľudia. V 25 z celkom 50 provincií bola vyhlásená kvôli vysokým teplotám pohotovosť.

Vo Veľkej Británii si vlna horúčav zrejme vyžiadala za posledné dva týždne niekoľko stoviek obetí na životoch. Krajina tiež zažíva jedno z najsuchších období za posledné storočie, takže nádrže s pitnou vodou miestami klesli na rekordne nízku úroveň a niekde miestne úrady vydali zákaz polievania záhrad.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu