Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ľudia smerujúci do penzie prevýšia absolventov v roku 2013

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Razantný pokles pôrodnosti v závere predchádzajúceho storočia vyústi zrejme už v roku 2013 k tomu, že počet ľudí smerujúcich do penzie prevýši množstvo nováčikov vstupujúcich na pracovný trh.

Kým zvyčajný dôchodkový vek 62 rokov by malo dosiahnuť takmer 76.000 ľudí, vo veku 19 rokov, keď sa zvykne ukončovať stredná škola, bude asi o 10.000 ľudí menej. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu. Podľa odborníka tento trend pretrvá dlhé roky.

V roku 2013 dosiahne vek 19 rokov generácia narodená v roku 1994, ktorý bol zhruba uprostred takmer tridsaťročného obdobia neustáleho ubúdania pôrodov. Skončilo sa v roku 2002, keď sa narodilo 50.841 detí. Naopak do penzie budú nastupovať ľudia narodení po roku 1951, pričom podľa údajov z roku 2008 bolo v každom z týchto ročníkov zastúpených viac než 70.000 obyvateľov. Celkové počty pracujúcich síce ovplyvňuje to, že časť zamestnancov pracuje aj po dovŕšení dôchodkového veku a mnoho mladých zase nastupuje do zamestnania až po vysokoškolskom štúdiu, no výraznému úbytku ľudí v produktívnom veku sa Slovensko nevyhne.

"Starnutie obyvateľstva, ktoré má významný dopad aj na situáciu na trhu práce, je proces dlhodobý a v horizonte najbližších desaťročí nezvratný," zhrnul vedúci Výskumného demografického centra Boris Vaňo. Do roku 2020 môže dosiahnuť celkový rozdiel medzi ľuďmi nastupujúcimi do penzie a absolventmi škôl úroveň asi 160.000. Najintenzívnejšie bude starnutie medzi rokmi 2015 až 2040, dodal Vaňo.

Nepriaznivá demografia spôsobuje ťažkosti napríklad v dôchodkovom systéme. Na penzie sa totiž skladajú pracujúci a čím je ich menej, tým menší balík je k dispozícii dôchodcom. Naopak pre narastajúci počet dôchodcov je potrebných čoraz viac peňazí na dôchodky.

Predpokladaný úbytok pracujúcich v nasledujúcich rokoch podľa Vaňa zrejme výraznejšie nenahradia ani nezamestnaní, ktorých je viac než 350.000. "Nie malá časť z nich nemá záujem o prácu," poznamenal. Ďalším zase chýba potrebné vzdelanie.

Vláda Mikuláša Dzurindu z rokov 2002 až 2006 reagovala na nepriaznivú demografickú situáciu reformou dôchodkového systému. Približne 1,5 milióna ľudí si začalo sporiť na budúce penzie na súkromných účtoch. Zvýšili sa tak výdavky dôchodkového systému, pretože okrem vyplácania súčasných penzií sa šetrí aj na tie budúce.

Reforma však podľa odborníkov na pokrytie budúcich penzijných nákladov nebude stačiť. Jedným z opatrení, ako sa vyrovnať s rastúcimi výdavkami na dôchodky, je zvyšovanie veku odchodu do penzie. "Podľa môjho názoru by sa malo ku zvýšeniu veku odchodu do dôchodku na 65 rokov pristúpiť čo najskôr," uviedol Vaňo.

Politici sa síce zatiaľ k tejto nepopulárnej zmene stavajú zdržanlivo, k posunu odchodu do dôchodku sú však už v súčasnosti pre ekonomické problémy svojich krajín nútené pristúpiť Grécko či Španielsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu