Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci objavili elixír proti starnutiu

PRAHA – Českí vedci sa pochválil, že objavili látky spomaľujúce starnutie. Majú dva medzinárodné patenty, ktoré poskytli v licencii americkej firme. Výsledkom je komerčný prípravok s kozmetickými a liečivými účinkami.

Vedci zo spoločného pracoviska Akadémie vied a Univerzity Palackého v Olomouci objavili, že starnutie spomaľujú určité deriváty rastlinného hormónu. Ďalšie látky, ktoré tím českých vedcov vyvinul, majú protinádorové účinky a teraz sa klinicky testujú.

Prvý prípravok účinkuje proti hrubosti kože, vráskam a poruchám pigmentácie. Ide teda nielen o dermatologický prípravok, ale aj o liek. Lieči ružu na koži a akné. Ružu zahojí podľa výrobcu už po 12 týždňoch. Na trhu má byť voľne dostupný do roka.

Každá bunka časom starne. Zmrští sa a najviac sa to prejavuje na koži. Na ňu sa nový prípravok aplikuje. Starnú ale bunky v celom tele. Vedci preto uvažujú o klinických skúškach, či tieto látky nepôsobia aj na iné bunky. Chcú tak pripraviť akýsi elixír života ako sa o to snažili na dvore cisára Rudolfa II. Povedal jeden z nich zo žartu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu